Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Parlament condemna “la brutal violència policial marroquina i espanyola” a Melilla

|

- Publicitat -

El Parlament ha condemnat “la brutal violència policial marroquina i espanyola” a Melilla, quan diversos migrants van provar de saltar la frontera, fets que van acabar amb 37 morts. Ho ha fet amb una declaració de la Junta de Portaveus signada per ERC, Junts, la CUP i els comuns. Segons el text, la situació va representar “una vulneració flagrant dels drets humans”. El Parlament ha demanat una investigació i que el govern espanyol estableixi mecanismes de retiment de comptes per atribuir responsabilitats i es posin en marxa processos de veritat, justícia i reparació. Al text també critiquen les declaracions del president espanyol, Pedro Sánchez, que després dels fets va “elogiar la violenta resposta de les autoritats marroquines”.

A la declaració, que ha llegit el secretari tercer de la Mesa, Carles Riera, es demana que es garanteixi el dret a migrar amb respecte als drets humans, socials, civils i polítics per a totes les persones igual que com s’està fent a Ucraïna, i reclama la derogació de la llei d’estrangeria.

Publicitat

La cambra també ha criticat la política de devolucions en calent, i ha constatat que els fets a Melilla “són fruit de la legislació en política migratòria de l’Estat, els tractats de la UE i la gestió i externalització fronterera que se’n deriva”.

A banda, aposta per “garantir la seguretat i protecció dels drets humans” de qui ha aconseguit arribar a Melilla i de qui s’ha quedat en territori marroquí, creu que s’ha de garantir una atenció sanitària adequada i de qualitat a tots els hospitalitzats i remarca que cal habilitar l’accés a les oficines a les fronteres de Ceuta i Melilla per a qui manifesti la voluntat de demanar protecció internacional.

Et pot interessar  El Parlament aprova el decret per garantir 145,2 MEUR en inversions i ajudes per pal·liar la situació de sequera

El Parlament remarca que durant el salt la policia espanyola i marroquina “van manifestament ometre el seu deure de socors i d’atenció de les demandes d’asil” i “van atacar” les persones que intentaven saltar. També remarquen el tracte “inhumà i vexatori” que van patir les persones en trànsit.

“Aquests fets són un violent recordatori del fracàs de les polítiques migratòries de la UE i els estats membres impregnades de racisme institucional”, denuncien, per afegir després que els morts i els ferits “són l’esfereïdor resultat de les polítiques d’externalització de les fronteres de la UE”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut