Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Parlament commemora els 90 anys “donant visibilitat” a la cultura popular amb una ballada de sardanes

|

- Publicitat -

El Parlament celebra aquest cap de setmana el 90è aniversari de la institució i la Diada amb una festa popular i dues jornades de portes obertes. Just davant la façana de l’hemicicle s’ha instal·lat un escenari on aquest dissabte al matí s’ha fet una ballada de sardanes. A la dansa s’hi ha sumat la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. La cap de la colla Mare Nostrum, Ester Cibran, ha lloat que s’hagi optat per “donar visibilitat a la dansa de Catalunya” i a la cultura per celebrar l’aniversari. A la tarda hi haurà diverses actuacions musicals de joves talents de l’ESMUC i el Conservatori del Liceu.

 

Publicitat

La ballada d’aquest matí s’ha fet gràcies a la col·laboració de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i ha comptat amb dansaires d’arreu del territori. Entre les colles que s’hi han sumat hi havia la Mare Nostrum. En declaracions a l’ACN, la seva cap ha criticat que “moltes vegades no es dona prou visibilitat a la sardana” tot subratllant que “és molt representativa del país”. Cibran ha lloat l’habilitat de Borràs, Vergés i Garriga a l’hora de ballar aquesta dansa. De fet, ha explicat que “en alguna ocasió” ha dansat amb la presidenta de Junts.

 

Qui s’ho ha mirat com espectador és el Domènec Dobón, que ha vingut expressament per veure la ballada de sardanes. “Hem de defensar les nostres tradicions i la sardana és un ball molt bonic que hem de mantenir”, ha considerat.

 

També ho veu així l’Emília Bernal González. De fet, ella creu que “n’haurien de fer més” perquè “en fan poques”. Explica que ara ja no pot ballar perquè “li fa mal la cama esquerra”, però subratlla que “li encanten” i que sempre que pot va on faci falta per veure’n.

 

Joves talents de l’ESMUC i el Conservatori del Liceu

 

Aquest dissabte a la tarda actuaran els grups Gènesi Quartet, Potenza Quartet, Bella Quartet, Jazz Fusió Trio i Athrodeel, que són d’alumnes del Conservatori del Liceu. En representació de l’ESMUC hi haurà el flamenc d’Ana Brenes i el jazz del duo Alba Armengou i Vicente López.

 

Diumenge amb mostres de cultura popular

 

Aquest diumenge s’han programat actuacions castelleres, capgrossos, bestiari, gegants, bastoners i balls de grups folklòrics internacionals. Durant els dos dies també s’ha instal·lat un espai gastronòmic de ‘food-trucks’ amb operadors locals i productes de proximitat.

 

Amb aquesta celebració popular, el Parlament inicia la commemoració del norantè aniversari de la seva primera legislatura, que va començar el 6 de desembre del 1932, després que la cambra fos escollida en les eleccions del 20 de novembre del mateix any, amb l’Estatut de Núria aprovat. Després de l’aturada durant la dictadura franquista, l’activitat del Parlament es va recuperar el 10 d’abril del 1980, un cop aprovat l’Estatut d’autonomia del 1979.

 

Coincidint amb la Diada nacional, el Parlament fa la tradicional jornada de portes obertes per visitar el Palau, que aquest any s’ha ampliat a dos dies. Aquest dissabte al matí hi han passejat més de mig miler de persones.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut