Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El jutjat confirma el tercer grau a Forcadell i Bassa i desestima el recurs de la fiscalia

|

- Publicitat -

El jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Catalunya ha ratificat aquest dimarts el tercer grau concedit a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i a l’exconsellera de Treball i Afers Socials Dolors Bassa. La Direcció General de Serveis Penitenciaris els va concedir el tercer grau el 14 de juliol, igual que als altres set presos independentistes de Lledoners. Pocs dies després un jutjat de vigilància penitenciària va avalar el tercer grau per als homes presos, tot i el recurs de la fiscalia, però el va suspendre a l’espera de la decisió definitiva del Suprem, que encara està pendent de pronunciar-se. Però l’altre jutjat, que decideix sobre Forcadell i Bassa, va decidir mantenir el tercer grau mentre resolia el recurs.

La fiscalia considera que ni Forcadell ni Bassa, ni la resta de presos, no han complert prou proporció de la pena de presó per poder sortir en semillibertat, no han evolucionat en el seu tractament ja que no han seguit cap programa específic per al delicte de sedició i reconeixen els fets i les conseqüències, però no el delicte.

Publicitat

El magistrat recorda que el Reglament Penitenciari estableix que els presos en segon grau que estiguin capacitats per viure en semillibertat hauran de ser classificats en tercer grau. “El tercer grau no és una gràcia, o un indult atenuat, sinó una modalitat de compliment”, diu la interlocutòria, que estableix que l’assumpció dels fets és un indicador de la reeducació i la reinserció. “La gravetat delictiva i el temps de compliment, el delicte de sedició i pena de dotze anys, no són obstacles insalvables si la resposta al tractament penitenciari és l’adequada”, afegeix.

Et pot interessar  La Fiscalia recorre contra la sentència d’Alves per agressió sexual

A més, recorda que es pot acordar el tercer grau ja de bon inici, i a Forcadell i Bassa se’ls va concedir aquest grau el juliol del 2020, gairebé dos anys i mig després d’ingressar a presó preventiva el març del 2018. Així mateix, també esmenta que totes dues han gaudit del segon grau amb l’article 100.2 del Reglament Penitenciari, que permetia que sortissin unes hores en dies laborables per treballar, fer voluntariat social o cuidar de familiars.

Segons el magistrat, Forcadell ha tingut un bon comportament a la presó i s’ha distanciat de possibles riscos de reincidència, ha fet autocrítica sobre els fets de setembre i octubre del 2017, buscant alternatives diferents al conflicte. i s’ha implicat en el tractament. El jutge veu baixos nivells en els factors de risc, bona empatia i òptima estabilitat, no té projectes en l’àmbit polític, i en canvi sí que té un entorn familiar acollidor i treballa en una entitat social.

Sobre Bassa, el magistrat diu que no té previst tornar a la política, que vol treballar fins que es jubili d’aquí poc i cuidar de la seva mare i la seva família. També s’ha implicat en la vida penitenciària ajudant a altres recluses i ha fet un màster en Filosofia del Pensament Contemporani.

Per tot això, el jutge creu que estan preparades per viure en semillibertat i confirma el tercer grau, decisió que la fiscalia pot recórrer al mateix jutjat i al Suprem.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut