Dimarts, 5 de juliol de 2022 - Edició 1440
La República

El jutge veu indicis de delicte a Lleida en un cas que esquitxa el PSC i Cs

Ordena seguir investigant els onze responsables de l’Empresa Municipal d’Urbanisme el 2015 per delictes societaris, de falsificació de documents i tràfic d’influències

Redacció 30/01/2021
El cap de l'oposició a l'Ajuntament de Lleida, Fèlix Larrosa, del PSC, és un dels investigats.

El jutjat número 2 de Lleida ordena continuar les diligències contra onze dels responsables de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) el 2015 quan governava el PSC en veure indicis de delictes societari, de falsificació de documents mercantils i de tràfic d’influències. En aquell moment el paer en cap era Àngel Ros i entre els acusats el qui va rellevar-lo en el càrrec el 2018 i actual cap de l’oposició a l’Ajuntament de Lleida, Fèlix Larrosa. Entre els responsables de l’EMU també hi ha la portaveu de Cs, Ángeles Ribes, socis de govern dels socialistes. Així ho publica avui el diari ‘Segre’.

El procediment es va iniciar arran de la querella presentada el 2018 per l’actual primer tinent d’alcalde, Toni Postius, de Junts. La interlocutòria troba “discordances” entre els comptes dipositats al Registre i les xifres del mateix exercici que figuren als del 2015. A més consta una “incorrecció comptable consistent en la revalorització de l’immobilitzat material per import de 4,8 milions d’euros. L’altra qüestió clau és la de les despeses de 21,9 milions d’euros en les obres de cobriment de vies de l’estació que va executar l’EMU. Indica que al 2014 es van imputar a la partida “terrenys i solars urbanitzats”, amb un valor de 88,6 milions. Explica que una taxació va concloure que havien patit una depreciació de 40 milions, per la qual cosa aquesta partida es va reduir fins als 48,7 el 2015. Afegeix que alhora es va dur a terme una “reclassificació” al traslladar a existències els 21,9 milions de obres. “Les xifres no quadren”, afirma. El jutge conclou que hi ha operacions comptables que no encaixen i que fins i tot es poden haver duplicat la comptabilització. Apunta, finalment, que veu possible que “la imatge incorrecta de la situació de l’empresa” facilités que la Paeria firmés un crèdit per a l’EMU amb el vistiplau de la Generalitat. El jutge ha notificat la resolució a Fiscalia i a les parts i segons apunta el diari ‘Segre’ Fisclia hauria demanat ja fa temps l’arxivament. Dels onze afecats 3 són del PSC, dos de Ciutadans, un del PP, a més de càrecs directius i tècnics.