Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

El jutge del cas Juana Rivas nega la violència de gènere i emet sentències misògines

El polèmic magistrat compara els qui defensen els drets de les dones amb aliats de “Hitler o Stalin”

Redacció 19/11/2021
Juana Rivas sortint del jutjat / GETTY IMAGES

Aquest dimarts el Consejo de Ministros va decidir concedir a Juana Rivas un indult parcial de la seva condemna de dos anys i mig de presó i sis anys d’inhabilitació especial per a exercir la pàtria potestat. El delicte de la veïna de Maracena (Granada) va ser fugir amb els seus fills i negar-se a lliurar-los al seu exmarit, Francesco Arcuri, a qui havia denunciat per maltractament.

La decisió del Gobierno rebaixa la pena de presó a la meitat (1,3 anys), però arriba tard i és parcial com va afirmar la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge. Ara, el diari Público exposa el jutge que tindrà la darrera paraula: Manuel Piñar, el mateix que va emetre una desorbitada sentència contra Rivas anteriorment i que fins i tot el Supremo va reduir a la meitat.

Piñar està envoltat de polèmiques per les seves sentències misògines. A la primera del cas Rivas va dedicar tres de sis folis a desmentir la violència de gènere que patia ella i la tractava com una mare manipuladora. I com explica el mitjà, no era l’única sentència en aquesta línia on deixava constància de la seva ideologia i carregava contra la llei de violència de gènere. El 2011 va arribar a relacionar l'”excessiu zel ideològic de protegir la dona” amb “el principi d’oportunitat que legislacions autoritàries atribuïen a fiscals” que estaven “al servei de Hitler o Stalin”.

Així doncs, Juana Rivas, després de cinc anys de calvari i violència institucional, haurà de tornar a enfrontar-se a Piñar, qui va arribar a emetre un informe desfavorable per evitar que li concedissin l’indult.