Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El judici contra l’independentisme, des de dins

El Suprem donarà les màximes garanties als dotze processats?, tindran una sala apart per reunir-se i dinar. Més de 600 periodistes, amb 50 mitjans internacionals, explicaran la causa contra l’1 d’octubre

|

- Publicitat -

No coneixem encara la data d’inici del judici contra l’independentisme, però sí alguns dels detalls que el Tribunal Suprem ha organitzat per acollir el que serà un dels processos judicials més seguits de la història espanyola. En una conversa informal amb periodistes, el President del CGPJ, Carlos Lesmes, ha reconegut que la expectació generada és equiparable a la viscuda durant el judici de l’11-M.

Un procés que, diu Lesmes, si el President Quim Torra vol viure’l a la Sala de Vistes “només ha de demanar-ho i se li dispensarà el corresponent tracte preferencial”. Això inclou salutació a la porta gran del Suprem i visió privilegiada durant la sessió del judici, entre altres aspectes. Qualsevol autoritat “espanyola” que ho demani, assegura Lesmes, serà tractat amb la deferència que li pertoqui.

Publicitat

El que sí vigilarà el Suprem serà la presència de simbologia dins la Sala de Vistes. Per tant, qui vulgui entrar llaços grocs o pancartes, segurament rebrà la reprimenda de les autoritats competents.

Amb tot, el Tribunal Suprem, diu, vetllarà en tot moment per garantir les necessitats bàsiques i la dignitat dels presos. Per això, ha preparat un dispositiu que evitarà la seva exposició pública. Els dies de judici, se’ls traslladarà des de les presons d’Alcalà-Meco – les dones – i de Soto del Real – els homes – en furgonetes de la Guàrdia Civil. La benemèrita els portarà fins els calabossos de l’Audiència Nacional. Allà, la Policia espanyola n’agafarà la custòdia per dur-los fins el Suprem. Passaran per un passadís, un ascensor i, aleshores, directes a la Sala de vistes.

Si aquests trajectes els faran o no esposats, diu Lesmes que “és decisió del Tribunal que els jutjarà”. Això sí, s’ha habilitat una sala, apart, on els dotze processats podran reunir-se amb els advocats i, també, dinar durant els recessos.

Et pot interessar  SCC entra a fer campanya i demana al Suprem que investigui Puigdemont per blanqueig de diners

Si els acusats podran declarar en català, Carlos Lesmes ha assegurat que el Suprem té capacitat per oferir traducció simultània si així ho desitja el tribunal.

Sobre la presència d’observadors internacionals durant el judici, Lesmes no se n’ha mostrat gaire partidari. S’escuda en que tot el judici es retransmetrà per televisió amb màxima transparència. A més, diu, la Sala té un espai limitat, per a 100 persones. Per tant, s’haurà d’organitzar perquè hi puguin entrar “periodistes, familiars i autoritats”… en qualsevol cas, deixa la decisió en mans dels set magistrats que jutjaran el cas.

En total, més de 150 mitjans s’han acreditat per seguir el dia a dia de les sessions. Més d’una cinquantena, internacionals. Alemanya, França, Suïssa, Bèlgica, Holanda, Rússia i fins i tot els Estats Units seguiran al detall tot el que passi els propers mesos al Tribunal Suprem.

Segons Lesmes, tot aquest procés “és una excel·lent oportunitat” per demostrar al món que la imatge de la judicatura, l’Estat de Dret i la qualitat democràtica d’Espanya són “exemplars”, al contrari de la imatge, diu, que ha volgut generar l’independentisme.

Per últim, el president del CGPJ no ha descartat que, si el judici s’allarga més del previst, es puguin suspendre les sessions si coincideixen amb la campanya electoral del mes de maig.

Tothom qui vulgui podrà seguir, via streaming, el judici a través del web www.poderjudicial.es, on també tindrà a la seva disposició totes les resolucions del cas – des de l’admissió a tràmit de la querella de la Fiscalia fins l’última interlocutòria dictada – i, alhora, podrà consultar totes les novetats del cas i el calendari establert.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut