Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El Govern vol reunir les taules de negociació amb l’Estat malgrat les eleccions del 12-M: “Aquí no s’aparca res”

L'executiu aposta per mantenir els espais de diàleg bilaterals amb Madrid per abordar Rodalies i finançament

|

- Publicitat -

El Govern manté que vol reunir les taules de negociació amb l’Estat, malgrat el cicle electoral dels comicis al Parlament del 12-M i a l’Eurocambra el 9-J. “Aquí no s’aparca res”, ha assegurat la portaveu, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d’aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu. Així, el Govern aposta per mantenir els espais de diàleg bilaterals amb el govern espanyol, ja sigui la taula de negociació política, com també les comissions per abordar el traspàs de Rodalies i el finançament. Plaja ha recordat que l’executiu no entra en funcions fins a la proclamació de resultats electorals, el 13 de maig: “El Govern està plenament operatiu”, ha garantit.

Segons l’acord d’investidura entre PSOE i ERC, la taula de negociació política i la comissió pel finançament s’han de reunir abans d’acabar el primer trimestre de 2024. És a dir, abans que acabi la setmana vinent.

Publicitat

Finançament singular

El Govern també enviarà avui mateix a la Moncloa la seva proposta de finançament singular. El projecte, presentat avui en roda de premsa per la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, preveu que Catalunya recapti el 100% dels impostos per tenir “la clau de la caixa” d’uns 52.000 milions d’euros anuals.

El nou model proposat preveu que aportacions econòmiques a l’Estat i a un nou fons de reequilibri territorial, i es basa en la “sobirania fiscal plena” i implicaria que el Govern gestionés i recaptés tributs com l’IVA, l’IRPF, l’impost de societats o els impostos especials, passant de gestionar el 9% dels impostos al 100%. El Govern podria arribar a ingressar el doble dels 25.616 milions que va rebre amb el model actual el 2021.

Et pot interessar  Aragonès acusa Illa de defensar la proposta de Cs sobre trilingüisme: "Cal un president que no abandoni la llengua mai"

Mas ha explicat que enviarà avui mateix la proposta a tots els partits, els agents econòmics i socials, i també al govern espanyol. La consellera ha recordat que l’acord d’investidura entre ERC i PSOE inclou la formalització d’una Comissió Bilateral sobre finançament per abordar la “insuficiència” financera, a més d’altres inversions.

Mas ha reclamat en aquest sentit que l’Estat “doni resposta” i convoqui aquesta reunió: “No serà per nosaltres que l’apartem o quedi fora d’agenda”, ha reiterat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut