Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

El Govern vol que Catalunya arribi el 2030 al 0,7% dels ingressos propis en cooperació

|

- Publicitat -

El Govern es vol assegurar que Catalunya assoleixi el compromís internacional del 0,7% dels ingressos propis en cooperació. En aquest sentit, l’executiu ha elaborat una fórmula per blindar aquest camí, tal com ha explicat el president, Pere Aragonès, en una atenció als mitjans des de Villavicencio (Colòmbia), la primera parada del viatge institucional a l’Amèrica Llatina. El mètode català passa perquè el percentatge creixi cada any, i no disminueixi mai, encara que el context econòmic sigui negatiu. Aragonès confia que el 2030 s’arribi a aquest percentatge del 0,7%, que les Nacions Unides van marcar el 1970 com a objectiu dels països més enriquits.

 

Publicitat

El 1970 les Nacions Unides van marcar per primera vegada l’objectiu que els països més enriquits es comprometessin a aportar, el més aviat possible, un mínim del 0,7% de la seva Renda Nacional Bruta a la solidaritat internacional per contribuir al desenvolupament humà sostenible i el progrés dels països, col·lectius i persones més empobrides. Més de 50 anys després, però, tan sols compleixen aquesta fita Luxemburg, Noruega, Suècia, Alemanya i Dinamarca, segons dades del 2021 de l’OCDE.

 

Catalunya vol assolir aquest 0,7% en despesa en cooperació al desenvolupament, i el Govern vol assegurar que s’assoleixi. L’executiu proposa traçar un “camí sòlid i compartit”, que any rere any acosti a l’objectiu “sense fer passes enrere”. La fórmula és precisament la gran novetat amb relació al 0,7%, ja que fins ara no s’havia fixat mai un mètode amb un sistema estructurat per assegurar arribar a l’objectiu fixat per l’ONU.

 

Tot i això, el Govern assumeix que no pot establir una data de compliment exacta, ja que depèn del context econòmic. Tot i això, l’executiu sosté que en un escenari tendencial de l’economia, el 0,7% s’assoliria el 2030. Sigui com sigui, i com que el context econòmic és imprevisible, el Govern defensa que la “novetat, el valor afegit i el blindatge”, és la “garantia” que es creixerà “sempre” cap a l’objectiu del 0,7%, independentment del context.

 

Del 0,21% actual al 0,7% en set anys

 

En l’escenari econòmic positiu, la fórmula parteix del fet que, en els pressupostos del 2023, l’Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) del conjunt del Govern se situa als 65 MEUR, és a dir, un 0,21% dels ingressos propis. Partint d’aquest percentatge, per arribar al 0,7% es faria necessari un augment de 0,49 punts percentuals durant els propers 7 anys.

 

La proposta, doncs, perquè l’AOD català representi el 0,7% l’any 2030 és incrementar aquest percentatge, com a mínim, 0,07 punts percentuals anualment.

 

Aprovació a Govern el 28 de març

 

Aquest compromís ha de permetre incrementar, de manera “certa i sostinguda”, el pes de les partides dedicades a l’ajut internacional del Govern. Alhora, caldrà dimensionar els recursos materials i humans tant de la Generalitat com dels agents de la cooperació al desenvolupament per enfortir la capacitat de gestió que suposarà aquest augment progressiu de recursos fins a arribar al 0,7%, tal com remarca l’executiu.

 

La proposta, treballada i acordada entre els departaments d’Acció Exterior i Unió Europea i d’Economia i Hisenda, estarà plasmada al Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 i permetrà assegurar un creixement progressiu del pressupost dedicat a la solidaritat internacional fins al 0,7%.

 

El Pla director 2023-2026 és el document marc que guiarà la política de cooperació al desenvolupament els propers quatre anys i serà aprovat pel Govern el proper 28 de març i, posteriorment, debatut al Parlament.

 

Consens del 84% de la societat

 

La Generalitat pretén que Catalunya, com a “actor responsable i solidari” en l’esfera internacional, assenti les bases per assumir el marc internacional marcat per les Nacions Unides i blinda els passos a seguir davant de canvis polítics i pressupostaris. A més, aquesta aposta genera consens entre la població catalana, segons reitera l’executiu.

 

Segons l’enquesta de cooperació al desenvolupament 2022, 3 de cada 4 catalans i catalanes estan d’acord que la Generalitat compleixi el compromís del 0,7%. Amb aquest objectiu, es “consolida” la política de cooperació com una política de país, a la qual més del 84% de la població catalana considera bastant o molt important aportar diners.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut