Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Govern treballa per una regulació internacional per evitar casos com el Catalangate

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, s’ha reunit aquest dimarts amb el ministre de la Ciberseguretat del Quebec, Éric Caire, i la ministra de Relacions Internacionals i de la Francofonia, Nadine Girault. En la trobada, s’ha abordat aspectes com la ciberseguretat, l’accés a la informació i l’eficiència de l’Administració Pública. La consellera ha posat sobre la taula la necessitat de regular internacionalment l’ús dels programes d’espionatge i han acordat que els governs de Catalunya i el Quebec hi treballaran conjuntament. “Hem de promoure una regulació a nivell internacional que eviti que aquests casos d’espionatge com el Pegasus que hem patit, el CatalanGate, es puguin repetir en el futur”.

Altres punts que han acordat la consellera Alsina i el ministre Caire són impulsar la col·laboració entre agents públics i privats de Catalunya i el Quebec per al desplegament de les respectives agències nacionals d’intel·ligència artificial o col·laborar per fomentar i protegir els drets i responsabilitats digitals de les persones. Alsina ha destacat l’interès del Quebec per col·laborar en el projecte ‘Catalunya, país de dades’, especialment en l’elaboració de protocols per “convèncer el sector privat de compartir dades amb el sector públic”.

Publicitat

Les trobades se celebren en el marc del viatge que la consellera està fent al Quebec i han servit per estrènyer les relacions bilaterals de Catalunya amb el govern del Quebec, que enguany celebren 25 anys, i presentar l’obertura d’una nova oficina del Govern a Ciutat del Quebec, vinculada a la Delegació del Govern als Estats Units i el Canadà.

Nova oficina del Govern al Quebec

En la reunió amb la ministra de Relacions Internacionals, Nadine Girault, la consellera Victòria Alsina l’ha informat oficialment de la pròxima obertura d’una oficina del Govern al Quebec vinculada a la Delegació del Govern als Estats Units i el Canadà. “Hem conversat sobre com l’obertura d’aquesta oficina representarà un salt endavant en les relacions entre Catalunya i el Quebec i com ens pot ajudar a treballar en tres línies d’actuació que poden marcar les relacions bilaterals entre els dos països els pròxims anys”, ha dit la consellera, que ha explicat quines són aquestes tres línies.

D’una banda, la col·laboració en el marc de la UNESCO en temes de diversitat cultural i lingüística i en temes de drets d’accés a la cultura. Per una altra banda, la posada en funcionament d’una línia de subvencions per a entitats catalanes que vulguin treballar amb entitats quebequeses. I, finalment, l’organització d’una conferència internacional promoguda pel departament d’Acció Exterior d’intercanvi de bones pràctiques en l’acció exterior a la qual s’ha convidat formalment al govern del Quebec juntament amb la ciutat de Nova York.

La consellera Alsina ha acabat aquest primer dia a la ciutat de Quebec a un acte d’homenatge a l’escultor català Jordi Bonet al Grand Théatre del Quebec, on l’artista mort el 1929 hi té una de les seves obres més importants, uns grans murals que decoren les parets d’aquest teatre. A l’homenatge hi ha estat present la filla de Bonet, membres del govern i diputats quebequesos, així com una àmplia representació de la comunitat catalana al Quebec.

Aquest dimecres, la consellera Alsina participarà en una sessió de l’Assemblea Nacional del Quebec, on serà rebuda pel president de la cambra quebequesa, François Paradis, i també visitarà l’ajuntament de la ciutat abans de viatjar cap a Montreal.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut