Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

El Govern “treballa” en l’elaboració dels nous pressupostos amb la mateixa “mentalitat” que la dels comptes del 2023

El president exigeix “corregir el dèficit fiscal crònic” per a poder “augmentar els recursos” de la Generalitat

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet referència als nous pressupostos per al 2024 al debat de política general. Sense fer apel·lació directa a cap grup però deixant entreveure que prioritzarà les converses amb els mateixos que va intentar un acord en 2023, el president ha assegurat que el Govern “treballa” en l’elaboració dels nous comptes amb la mateixa “mentalitat” amb la que va fer els d’aquest 2023, i que va començar negociant amb Junts, CUP i comuns però que va acabar aprovant amb PSC i En Comú Podem. En aquest senti, ha assegurat que prepara uns comptes “el màxim d’útils per a la ciutadania, que recullin les aportacions dels principals agents socials, i que rebin el suport d’una àmplia majoria d’aquest Parlament”.

Amb tot, ha volgut ser clar, i ha considerat clau canviar la relació econòmica entre l’Estat i Catalunya per a poder millorar el pressupost. “No ens enganyem. El gran repte que tenim de cara el proper pressupost de la Generalitat és augmentar els recursos totals disponibles, i això passa per corregir el dèficit fiscal crònic que pateix el país”, ha exigit, tot recordant que és “vergonyós” que hi hagi “22.000 milions d’euros que van a l’Estat i no tornen a Catalunya”. Aquest és un mal tracte que cal resoldre, que cal revertir”.

Publicitat

De la mateixa manera, ha tingut un comentari per als pressupostos vigents, la negociació que va acabar amb la seva aprovació i el balanç que fa el Govern de la seva execució. En aquest sentit, ha recordat que “l’aprovació del pressupost va ser fruit d’un acord amb diferents grups parlamentaris” i que aquells pactes “s’estan complint”.

“A dia d’avui, de les 461 mesures que incloïen els acords de pressupostos, 371 ja estan en curs i 88 d’elles ja estan finalitzades; aquestes últimes, majoritàriament dels àmbits de societat del coneixement, educació i formació professional, drets socials, model productiu i cultura. Complim els acords i complim els compromisos. I ho fem perquè l’acord de pressupostos 2023 és molt bo pel país, que va rebre un ampli suport d’aquest Parlament i que estic convençut que hagués pogut sumar encara més vots favorables”, ha conclòs.

Et pot interessar  El PSC lidera la intenció de vot entre els més joves, seguit de Junts, ERC i Vox

Pel que fa a propostes sectorials, el president de la Generalitat ha detallat que aposta per estendre el límit d’edat de la campanya ‘Escena 25’ dels 25 als 30 anys. “Volem convertir la cultura en un dret accessible per a tothom”, ha avançat el president a través d’Instagram.

Una de les propostes més destacades és l’ampliació del val escolar, que a partir d’ara tindrà una dotació de fins a 55 MEUR. L’executiu vol que el descompte arribi als quasi 800.000 alumnes del sistema educatiu públic del país (460.000 alumnes de primària i 330.000 de secundària).

Aragonès també ha marcat com a objectiu preparar Catalunya per ser la Regió Mundial de la Gastronomia el 2025, i acompanyar el sector per aconseguir el màxim de recursos dels fons Next Generation.

Així mateix, Aragonès ha subratllat que la Catalunya dels 8 milions de persones ha de frenar “d’una vegada per totes” la violència contra les dones. I que, per això, l’executiu aprovarà el Pla Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes.

El cap del Govern també s’ha compromès a incorporar, fins al 2026, un total de 10.000 nous pisos de lloguer social, a través de “diferents formes”. “Si cal, l’expropiació de pisos desocupats de grans tenidors”, ha garantit.

El president també ha avançat que el Govern aprovarà “en breus” l’avantprojecte de llei de creació del Cos d’Acció Exterior de la Generalitat, per complementar la tasca de les delegacions.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut