Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Govern reclama la transferència directa de 4.000 MEUR a través d’un fons covid per a les autonomies

|

- Publicitat -

Si el Gobierno no retorna part de l’espoli fiscal de 16.000MEUR, aquests 4.000MEUR que reclama el vicepresident Aragonès per la greu crisi de la Covid_19 les prestacions socials entraren en situació molt compromesa

El Govern reclama a l’estat espanyol que creï un fons covid-19 per finançar tota la despesa directa en covid i el manteniment de les polítiques econòmiques de les comunitats autònomes i que transfereixi directament 4.000 milions d’euros a Catalunya. El vicepresident Pere Aragonès ha explicat que Catalunya demanarà 2.000 milions d’euros per fer front a la major despesa sanitària derivada del coronavirus, i 2.000 milions més per mantenir polítiques econòmiques i de recuperació. Aragonès plantejarà la proposta en una reunió dilluns amb el govern espanyol i la resta d’autonomies, i exigeix que els diners no siguin en cap cas un préstec, sinó una transferència directa que no generi deute. Aragonès també exigeix eliminar el límit de dèficit.

Aragonès ha demanat suport per la mesura a tots els partits catalans, als diputats al Congrés i als senadors, i ha apel·lat a la “responsabilitat” del PSC, com a part de la principal formació del govern espanyol, a contribuir per fer-la una realitat.

Publicitat

Segons ha dit, els socialistes catalans “han de fer entendre” al president espanyol, Pedro Sánchez, que “el que es demana a Europa s’ha d’aplicar a l’Estat”.

Aragonès ha insistit que la Generalitat advocarà perquè el fons sigui de transferències directes i no préstecs retornables amb interessos – com passa amb el FLA-. “Haver de retornar els diners i amb interessos seria un llast per l’economia catalana i qualsevol territori, és el moment de cooperar”, ha dit. El vicepresident també s’ha mostrat confiat que la iniciativa comptarà amb un suport ampli dels seus homòlegs en altres comunitats autònomes.

Sense límit de dèficit

Aragonès s’ha volgut aventurar a calcular fins on es pot disparar el 2020el dèficit de Catalunya, que va tancar l’any passat en el 0,56%, però ha admès que pujarà molt la despesa pública i ha instat l’Estat a eliminar els topalls.

“Volem que el que se’ns diu de paraula quedi formalitzat, que no hi hagi topall de dèficit”, ha dit Aragonès, que ha assegurat que la possible desviació també dependrà de fins a quin punt hi ha o no transferències del govern espanyol per fer front a la pandèmia.

Et pot interessar  Aragonès: "Avui comença el camí per acabar amb la repressió. És l'inici del final d'un malson"

El vicepresident ha negat que la desviació de l’objectiu de dèficit del 2019, que va ser de gairebé sis dècimes, pugui reduir la capacitat del Govern per exigir a l’Estat mesures com el fons del covid o l’eliminació dels límits de desviació pressupostària. “Estem igual que la mitjana”, ha dit, recordant que la majoria de comunitats van tancar amb un 0,55%.

D’altra banda, el vicepresident ha descartat per ara canvis fiscals respecte a les modificacions aprovades en els nous pressupostos. “Tenim unes mesures fiscals progressives”, ha dit, assenyalant que no hi haurà modificacions “ni en reducció ni en increment”. De fet, Aragonès ha defensat l’augment en l’impost de successions, i ha assegurat que en el seu dia va ser un “error” reduir-lo.

Així mateix, Aragonès ha dit que el Govern “manté el compromís” amb els acords assolits en els últims mesos respecte als sous dels treballadors públics, i ha dit que “no hi ha motiu per patir”.

Crítiques al desconfinament

En roda de premsa, Aragonès també ha criticat el pla de desconfinament del Govern espanyol, afirmant que algunes de les mesures per reobrir establiments comercials “fan inviable econòmicament el manteniment dels negocis”.

En aquest sentit, veu com una “queixa comprensible” que el sector turístic no entengui que s’obrin els hotels sense permetre l’ús d’espais comuns ni sortir al carrer o de la província, perquè això limita molt l’arribada de turistes. A més, ha afirmat que si amb les reobertures s’acaben els ERTO de força major es cometrà “un error” perquè calen mesures de suport econòmic en la represa gradual de l’activitat.

“El desconfinament físic no pot provocar el col·lapse econòmic”, ha avisat, assenyalant que cal que el sector públic “gasti més” per “aguantar la sotragada d’aquest any”. En un missatge dirigit a Europa, Aragonès ha dit que el BCE ha de ser “molt més agosarat” i impulsar “mesures que fins ara no s’havien pres mai”, com la injecció directa de diners. “Són mesures heterodoxes que semblen revolucionàries, però són imprescindibles. Si seguim amb la ortodòxia la situació serà molt pitjor el dia de demà”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut