Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

El Govern fa autocrítica: El Homrani admet que han fet “tard” en la distribució d’equips de protecció a les residències

|

- Publicitat -

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha reconegut aquest dimecres que han fet “tard” en la distribució d’equips de protecció individual a les residències. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller ho ha atribuït al fet que “s’han pres algunes decisions que han fet que s’allarguessin els processos” i que per això van decidir comprar aquests equips directament des del departament. “Els estem intentant distribuir el més ràpid possible”, ha dit, tot i remarcar que aquest és un problema que tenen “tots els serveis essencials” i a tot el “món”. A més, el conseller ha explicat que part dels 170.000 tests que es faran en el cribratge massiu a la població aprovat pel Govern es farà a les residències.

Publicitat

El conseller ha explicat que va enviar una carta al vicepresident espanyol Pablo Iglesias quan va veure que “la compra centralitzada no funcionava” i no arribava material. En la carta, li comunicava que el seu departament començaria a fer compres directament.

En aquest sentit, ha recordat que ja s’han fet dues comandes, la segona per valor de 5 MEUR, amb 4.300.000 elements de protecció que “van arribant” i s’estan repartint a les residències. El Homrani creu que aquests equips de protecció són clau també per a la contractació de personal, ja que “la por de la gent és amb la seguretat” i “l’única manera de superar aquesta situació és amb els equips de protecció individuals”.

L’últim balanç de la situació a les residències és de 1.123 usuaris morts, 1.906 persones que viuen a residències de gent gran que tenen diagnòstic de coronavirus, 448 residents hospitalitzats i 239 centres amb persones diagnosticades de covid-19. El conseller, però, ha admès que aquestes dades no retraten la situació “al 100%”, sinó que es fa en base a la informació que van aportant les residències. Algunes, ha dit, “no les reporten”, i per això creu que serà “complicat” saber quina és la situació global “fins que no superi la situació”.

Pel que fa als tests, el conseller ha explicat que “part” dels 170.000 tests que es faran durant sis setmanes en el marc del Programa Orfeu aprovat aquest dimarts pel Govern es farà a les residències. “La limitació de tests és global, però una part important es farà a les residències”, ha dit.

No es culpabilitza les residències

D’altra banda, el conseller ha assegurat que el Govern “en cap moment” ha “culpabilitzat” les residències de la situació actual. “En totes les meves intervencions he agraït la gran feina que està fent el teixit de residències i els seus professionals”, ha destacat.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió