Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

El Govern evita fer soroll sobre la seva assistència als Premis Planeta 4 anys més tard

Les xarxes socials de Cultura no han mencionat la seva participació en l’entrega de premis, que també va comptar amb aplaudiments a Felipe VI

Redacció 16/10/2021

Aquest divendres es van celebrar els Premis Planeta, amb l’assistència de personalitats polítiques com Miquel Iceta o Ada Colau, així com la presència innecessària de la monarquia espanyola. Però a la fotografia sorprèn la presència de l’actual consellera de Cultura del Govern de la Generalitat, Natàlia Garriga. Aquesta participació trenca amb 4 anys d’absència del Govern en l’acte d’un grup com Planeta, que va ser una de les empreses que es va posicionar a favor de boicotejar Catalunya si aquesta s’independitzava i canviar la seva seu central.

La consellera d’ERC, i per tant, independentista, va haver de suportar que una organització com Planeta, que es va fer gran gràcies a la seva amistat amb el franquisme, aplaudís la presència de Felipe VI i Letizia. Sens dubte, el Govern no n’ha volgut fer massa soroll, però la consellera ha comentat, per sobre, la seva assistència als premis en una entrevista a Rac 1. Tot i això, les xarxes socials de Cultura o el Govern no han fet comentari de l’acte.

Guanyadors

Els escriptors Agustín Martínez, Jorge Díaz i Antonio Mercero, amagats fins ara sota l’alter ego literari de Carmen Mola, han guanyat el Premi Planeta 2021 amb la novel·la ‘La bestia’. L’obra, escrita a sis mans, s’ha imposat als 654 originals presentats en l’edició del seu 70è aniversari, dotada per primer cop amb un milió d’euros. Es tracta d’una novel·la negra protagonitzada per un periodista, un policia i una nena, que intenten resoldre assassinats d’infants de classe humil. D’altra banda, la finalista del guardó ha estat Paloma Sánchez-Garnica (Madrid, 1962) amb la novel·la ‘Últimos días en Berlín’, que viatja a la història del segle XX, un premi dotat aquest any amb 200.000 euros.

Mola és el pseudònim dels escriptors en les seves novel•les negres, en concret les que integren la trilogia ‘La novia gitana’ (Alfaguara), protagonitzada per la inspectora Elena Blanco. Iniciada el 2018 i integrada pels títols ‘La novia gitana’, ‘La red púrpura’ i ‘La Nena’, aquesta traduïda en vuit països i que ja té en marxa una adaptació televisiva. En les obres publicades fins ara, els tres autors havien mantigut l’anonimat fins al punt de ser considerats l’Elena Ferrante espanyola.

L’obra amb què s’han proclamat guanyadors és una barreja de novel•la històrica i thriller protagonitzada per una adolescent. Jorge Díaz ha explicat que l’escriptura a tres mans va ser una idea “esbojarrada” que van tenir fa uns anys, i que darrera Mola hi ha tres escriptors i guionistes.

Per la seva banda, Antonio Mercero ha destacat que el premi viatja al Madrid de 1834 enmig d’una epidèmia de còlera, “molt semblant” a les actuals. Agustín Martínez ha precisat que és una història de conspiracions i classes.