Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

El govern espanyol es mostra disposat “a ajudar i invertir en tot el necessari” per fer front a la sequera a Catalunya

Prieto fa valdre que l'executiu invertirà més de 500 milions en infraestructures per millorar la gestió de l'aigua

|

- Publicitat -

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha assegurat que l’executiu estatal “està disposat a ajudar i invertir” en tot allò necessari per fer front a la sequera que pateix el territori català. Després que el Govern declarés l’entrada en fase en emergència al sistema Ter-Llobregat, Prieto ha fet valdre que l’executiu de Pedro Sánchez té compresos més de 500 milions d’euros amb la Generalitat destinats a la millora de la gestió de l’aigua. Tal com ha recordat, el govern espanyol va acordar amb la Generalitat invertir 450 milions en la construcció de la nova dessaladora de la Tordera i la del Foix, així com 112 milions per a la modernització de més de 166.000 hectàrees de regadius de Girona i Lleida.

“Ens hi juguem molt”, ha avisat Prieto aquest divendres durant la presentació del balanç socioeconòmic del govern espanyol a Catalunya durant el 2023. Més enllà dels fons destinats a les dessaladores i els regadius, l’executiu estatal també va invertir 26 milions d’euros en la digitalització i millora de l’eficiència en l’ús de l’aigua. Tots els recursos invertits en matèria de sequera, fins ara, provenen de fons europeus, segons ha apuntat.

Publicitat

Preguntat pels terminis de construcció de les noves dessaladores de la Tordera i el Foix, el delegat del govern espanyol ha recordat que la competència en la gestió de les conques internes és exclusiva de la Generalitat i que, en aquest cas, l’únic que fa l’executiu de Pedro Sánchez “és posar recursos econòmics”. “Estem pendents que la Generalitat faci els tràmits administratius oportuns -per començar la construcció-, el govern espanyol està pendent i ens tindran al costat per col·laborar”, ha assenyalat.

Catalunya ha rebut més de 9.000 MEUR dels fons Next Generation el 2023

Segons les dades presentades aquest divendres pel delegat del govern espanyol, Catalunya va rebre el 2023 9.233 milions d’euros, dels quals uns 3.000 han estat executats pel govern estatal. Prieto ha apuntat que dels més de 9.000 milions, gairebé 4.000 milions han estat transferits directament a la Generalitat. En aquest sentit, el delegat del govern espanyol ha fet valdre que es tracta de xifres “rellevants” i ha assegurat que continuaran augmentant els propers mesos.

Et pot interessar  Vilagrà, sobre les piscines: "Nosaltres no podem dir als ajuntaments quins han de ser els seus refugis climàtics"

D’altra banda, en relació amb les dades socioeconòmiques, Prieto ha destacat que Catalunya va tancar el 2023 amb 3.709.800 afiliats a la Seguretat Social -313.000 més que el desembre del 2018-, i amb més d’1.100.000 contractes indefinits, que suposen un increment d’un 147,5% respecte de les dades del 2019. En aquesta línia, Prieto ha fet valdre el “compromís” del govern espanyol amb les “polítiques socials” i ha assegurat que l’objectiu principal de l’executiu és “posar-se al servei de la ciutadania amb el reforç de l’estat del benestar”. “Faci el que faci o digui el que digui la ultradreta, no ens distrauran, continuarem treballant perquè les dades millorin i les condicions de vida de la ciutadania també”, ha afirmat. Segons ha afirmat, “mai hi havia hagut tanta gent” treballant a Catalunya. “El mercat laborat és robust”, ha sentenciat.

Així mateix, segons ha explicat, l’any 2023 les pensions a Catalunya es van revalorar un 8,5%, situant-se en els 1.449 euros mensuals de mitjana. Sobre l’ingrés mínim vital, Prieto ha dit que l’any passat es van beneficiar d’aquesta prestació a Catalunya gairebé 214.000 persones, amb un augment de la quantia destinada a aquesta de prop d’un 5%, situant-la així en els 1.134 euros mensuals de mitjana.

Amb tot, Prieto ha carregat contra el govern de Mariano Rajoy i l’oposició exercida pel Partit Popular i ha subratllat que “no hi ha cap dada” que no millori respecte de l’últim govern dels populars. “Parlar de patriotisme hauria de ser parlar de coses com l’ocupació, de millor qualitat i més ben pagat, o la millora ininterrompuda del salari mínim”, ha assegurat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut