El govern espanyol del PSOE deixa clar que prefereix protegir l’Estat espanyol abans que els catalans i catalanes i, en lloc de donar credibilitat a les recents confessions d’un dels pocs terroristes condemnats pel 17-A, les nega. Mohamed Houli, condemnat a més de 40 anys de presó pels atemptats de Barcelona i Cambrils el 2017, durant la seva declaració davant la comissió d’investigació del Congrés, va deixar molt mal parat el Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol (CNI), en assegurar que la institució espanyola coneixia les intencions de l’imam de Ripoll, instigador dels atemptats, i així i tot va donar-li llibertat.
Els ministres espanyols Félix Bolaños i Fernando Grande-Marlaska, preguntats per les acusacions de Houli més de set anys després dels fets, han optat per fer-se els sords i no donar credibilitat a les paraules del terrorista. El ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, ha afirmat que donar credibilitat a delinqüents “no és un bon camí”, i “alguns ho haurien de començar a aprendre”. En el mateix sentit s’ha manifestat, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska: “Jo no faria massa cas a cap de les manifestacions d’un terrorista condemnat”, ha afirmat, i “tot demòcrata ha d’estar convençut que l’única veritat és la veritat judicial”.
Bolaños i Marlaska han volgut deixar clar que, a parer seu, la declaració de Houli no pot ser considerada com a verídica, en unes declaracions conjuntes a Cadis, on han presidit la IV Reunió Ministerial de la Coalició de Països Europeus contra el Crim Organitzat. En lloc de mostrar-se alarmats, tots dos ministres espanyols han defensat la “veritat judicial”, tot insistit que el cas “es va instruir, investigar i jutjar”. Segons Bolaños, “ja tenim la veritat judicial i sabem qui ha comès aquests atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils”.
“La qüestió és quanta credibilitat es dona a les persones que hi acudeixen, com ahir en el cas d’un delinqüent, i jo crec que no convé donar credibilitat a un delinqüent, perquè no porta enlloc”, ha dit el ministre de Justícia.
Marlaska ha anat en la mateixa direcció: “Quan hi ha un procediment judicial, com hi va haver en aquest cas que es va desenvolupar d’acord amb les normes d’un estat de dret i es va declarar la veritat judicial, tot demòcrata ha d’estar convençut que l’única veritat és la veritat judicial”.
Tots dos han esquivat les crítiques del PP pel fet que el PSOE va permetre amb el seu vot la compareixença de Houli al Congrés dels Diputats. Marlaska ha recordat que les comissions d’investigació són competència del Congrés, i “el seu desenvolupament és el que ha de correspondre en aquest sentit”.
Bolaños ha recordat que “tothom ha de ser conscient de quines són les regles parlamentàries”. “Es va aprovar una comissió d’investigació perquè els grups parlamentaris així ho van decidir, i és una competència que té el Congrés”, ha dit.