Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

El govern espanyol commemora a Barcelona els 45 anys de la Constitució

Fernández de la Vega, la consellera permanent del Consell d'Estat, diu que "l'èxit" del model autonòmic és "una doble renúncia, al centralisme i a l'autodeterminació"

|

- Publicitat -

El govern espanyol ha reivindicat la “fermesa” i la “flexibilitat” de la Constitució en el seu acte institucional a Barcelona pel seu 45è aniversari. “La Constitució és un text amb tapes fermes i fulls flexibles”, ha defensat el delegat a Catalunya, Carlos Prieto, que ha demanat “honrar” els qui el 1978 “van tenir la valentia en un moment complex per cedir en favor d’un interès superior, la convivència democràtica”. En la cerimònia, que ha tingut lloc al Museu Marítim de la capital catalana, també hi ha participat la consellera permanent del Consell d’Estat, María Teresa Fernández de la Vega, que ha celebrat que “l’èxit” del model autonòmic és “una doble renúncia, al centralisme i al dret a l’autodeterminació”.

A l’acte de commemoració de la Constitució al Museu Marítim de Barcelona, aquest dilluns al migdia, hi ha assistit representants del govern espanyol, de l’Ajuntament de Barcelona, de la Diputació i dels cossos policials de l’Estat i dels Mossos d’Esquadra. En canvi, no hi ha assistit cap representant de la Generalitat.

Publicitat

En la cloenda de l’acte, el delegat del govern espanyol a Catalunya ha defensat que “fa 45 anys” es va aconseguir “una fita política” fruit del “diàleg, l’entesa, la raó i la voluntat de conviure”, però també de la “generositat” dels qui van segellar l’acord. “La Constitució és un text amb tapes fermes i fulls flexibles”, ha afirmat Prieto, que ha remarcat que aquesta “flexibilitat” la van donar els mateixos pares de la Constitució.

“Fa 45 anys va partir la nau de la democràcia, del respecte, de la convivència”, ha sostingut el dirigent socialista. I ha afegit: “Hem d’honrar cada dia, amb les nostres accions, els qui van tenir la valentia en una època complexa per cedir en favor d’un interès superior, la convivència democràtica”

Et pot interessar  Sánchez admet que l'execució a Catalunya és insuficient però ho justifica pels "colls d'ampolla" i l'alça de preus

En aquest context, Prieto ha subratllat el “pluralisme lingüístic i cultural” com una representació “de les moltes Espanyes que formen Espanya” i ha sostingut que “el text constitucional dona cabuda a tores aquestes formes de ser i sentir-se”.

Fernández de la Vega: “Una doble renúncia”

La consellera permanent del Consell d’Estat María Teresa Fernández ha reivindicat l'”èxit” que ha suposat a parer seu l’estat de les autonomies per a “equilibrar” descentralització i unitat. “L’acord es construeix sobre una afirmació compartida entre tots, la possibilitat de compatibilitzar lleialtats o vincles simultanis”, ha afirmat la també exvicepresidenta del govern espanyol.

Fernández de la Vega ha situat la base de la Constitució en “una doble renúncia”. Per una banda, la del nacionalisme espanyol “al centralisme com a forma d’organització de l’Estat”. Per l’altra, la dels nacionalismes territorials “a la sobirania originària i el dret a l’autodeterminació”. Així, ha conclòs, “només hi ha un titular del màxim poder, que és el poble espanyol”.

Collboni cita Solé Tura

Jaume Collboni ha assistit a l’acte institucional després de 15 anys sense presència del màxim representant de la capital catalana. El dirigent socialista ha rememorat la figura d’un dels redactors de la Constitució, Jordi Solé Tura, a qui ha citat. “Va dir que ningú es podia atribuir la defensa de la Constitució i el constitucionalisme. És de tots i totes. I allò intel·ligent, allò sa, allò valent és que continuï sent així en el futur”, ha dit Collboni.

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha fet una crida a “commemorar allò que realment és i significa la crispació”, especialment en “moments de confrontació i crispació”. I ha reblat: “Quan parlem de la Constitució, parlem de pacte i acord, que sorgeix del procés de diàleg i la generositat per part de molts espanyols”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut