Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

El govern espanyol celebra que la CE s’impliqui en la renovació del CGPJ i espera que sigui la negociació “definitiva”

"La preocupació de la Comissió pel bloqueig del Consell és màxima", apunta la Moncloa

|

- Publicitat -

El govern espanyol ha celebrat aquest divendres que la Comissió Europea (CE) hagi acceptat implicar-se en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que fa cinc anys que es negocia amb el PP. Fonts de la Moncloa han saludat la decisió anunciada avui per l’executiu comunitari d’iniciar un “diàleg estructurat” que no s’allargui més de dos mesos. “La preocupació de la Comissió pel bloqueig del CGPJ és màxima”, ressalten des del govern de Pedro Sánchez. En aquest sentit, apunten que les converses s’han de reprendre “com més aviat millor” i han de ser la solució “definitiva” després que els populars trenquessin els acords les negociacions el 2018 i el 2022.

Segons l’executiu espanyol, el bloqueig del CGPJ durant més de cinc anys està provocant una “crisi institucional” al poder judicial i un gran deteriorament del servei públic de justícia que perjudica els ciutadans amb un cost d’uns 12,5 milions d’euros a l’any i retards a les resolucions judicials.

Publicitat

La resposta de la Moncloa arriba després que aquest divendres la Comissió Europea hagi acceptat formalment fer de mediadora entre el PP i el PSOE per desbloquejar la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. Per començar el procés, la CE ha convocat ja una reunió el pròxim dimecres a Brussel·les amb el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i el vicesecretari Institucional del PP, Esteban González Pons.

En l’anunci, la Comissió Europea subratlla que la renovació i posterior reforma del CGPJ és una qüestió “prioritària”, tal com ha apuntat en els darrers informes sobre l’estat de dret a Espanya per complir els “estàndards europeus”. L’executiu comunitari insisteix que el mandat de l’òrgan fa cinc anys que està caducat perquè els principals partits espanyols han estat incapaços de renovar-lo i que això està “causant problemes seriosos a l’administració de justícia a Espanya”.

El moviment de Brussel·les coincideix amb la celebració d’una reunió de ministres europeus de Justícia, en la qual participen el comissari de Justícia, Didier Reynders, i Bolaños. El ministre espanyol i el comissari van abordar aquest dijous en una conversa informal el bloqueig del CGPJ, segons ha explicat Bolaños.

Per part del PP, el seu president, Alberto Núñez Feijóo, ha agraït també a la Unió Europea que vulgui “ajudar” en la renovació del consell després de la proposta que ell mateix va plantejar a Sánchez. En aquest sentit, ha afirmat que és el primer pas fer una nova llei que eviti que antics càrrecs polítics o ministres puguin anar a organismes com el Tribunal Constitucional o el CGPJ. “Saludem positivament la decisió de la CE i acreditem que el PP va tenir una iniciativa correcta”, ha destacat en declaracions des de Fitur.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut