Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

El Govern demana a la JEC ampliar el termini de sol·licitud del vot exterior davant la resolució del TSJC

Solé envia una carta on reclama allargar el temps de sol·licitud “tant com sigui possible”

Agències 20/01/2021
Pla tancant del conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, reunit a l'Ajuntament d'Agramunt. Imatge del 23 de desembre de 2020. (Horitzontal)

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha enviat una carta a la Junta Electoral Central sol·licitant ampliar tant com sigui possible el termini de sol·licitud de vot dels catalans residents a l’exterior. A la missiva, el conseller argumenta que, amb la decisió del TSJC acceptant les mesures cautelaríssimes sobre les eleccions i tornant a activar el 14-F, el temps de sol·licitud de vot per a aquests electors “no s’ha pogut aplicar de forma efectiva”. En aquest sentit, el Govern proposa a la JEC una ampliació de terminis després d’haver perdut pràcticament quatre dies per sol·licitar el vot a causa de la resolució aprovada dimarts pel TSJC.

De fet, el termini de sol·licituds ja havia estat ampliat, passant del 16 al 19 de gener, perquè es considerava insuficient cap a aquest col·lectiu, segons assegura Exteriors. Des del Departament d’Acció Exterior ja s’havia proposar que per facilitar el sistema de vot des de l’exterior s’avancés l’enviament de la documentació electoral a fora abans de la proclamació de les candidatures.

El conseller Solé assegurava que “tots els ciutadans han de tenir els mateixos drets i que un ciutadà a l’exterior hagi de pregar el vot no és igualtat”. La JEC, no obstant, va acabar denegant la proposta. Sobre el vot pregat, ja al mes de juny el conseller va adreçar una carta al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a través de la qual manifesta la necessitat d’eliminar aquest tràmit tal i com està en vigor, i li feia extensiu un conjunt de propostes, entre elles la digitalització del vot exterior, per tal de contrarestar la baixa participació de l’electorat resident a l’estranger.