Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

El Govern avisa d’una “allau de reclamacions” després de la sentència de Sixena

El Departament de Cultura decidirà accions a emprendre després de l’anàlisi jurídica

Agències 14/01/2021
Pla general de la sala del MNAC on s'exhibeixen les pintures murals del Monestir de Sixena. 1 de març de 2019 (HORITZONTAL)

El Departament de Cultura ha afirmat que un cop conclosa l’anàlisi jurídica de la sentència d’aquest dijous, que dona la raó a l’Aragó i declara nul·la la venda de les 96 obres d’art de Sixena al MNAC i al Museu de Lleida, la Generalitat, el MNAC i el Consorci del Museu de Lleida “decidiran les accions que cal emprendre, sempre motivades per la protecció i la difusió del patrimoni artístic”. En un comunicat, ha assenyalat la “preocupació” que genera aquest cas al món de l’art pel “greu precedent” que suposa, a partir del qual es pot provocar una “allau de reclamacions”, administratives o judicials similars arreu del món, i desestabilitzar tot el mapa museístic.

També ha subratllat que la sentència que els mitjans de comunicació “han rebut hores abans que les parts implicades”, té 132 pàgines i en aquests moments s’està analitzant jurídicament.

El Govern ha apuntat que desconeix per què el Govern d’Aragó “només” ha reclamat les obres a les institucions catalanes i no pas les que hi ha en altres museus, per exemple a Madrid. El departament ha remarcat també que la sentència d’aquest dijous fa referència als Béns mobles adquirits per contracte de compravenda pel MNAC i la Generalitat, que la Guàrdia Civil es va endur de matinada al desembre de 2017, fent ús de l’article 155, del Museu de Lleida.

El departament ha recordat que des que les obres són al monestir de Sixena, “se n’ha limitat l’accés del públic i es tem pel seu estat”, ja que el monestir no reuneix les condicions mínimes per assegurar-ne una apropiada conservació. Tant el Departament de Cultura com el Museu de Lleida han reclamat “insistentment” davant del jutge autorització per visitar-ne les instal·lacions i sempre s’ha denegat sense cap motivació.