Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

El Govern anuncia que nous enviats a Irlanda i el Quebec i l’obertura de quatre noves delegacions

Serret reivindica des de Roma la xarxa d'oficines a l'exterior: "Està en el punt de mira de l'extrema dreta"

|

- Publicitat -

El Govern ha anunciat que hi haurà nous enviats a Irlanda i el Quebec i que obrirà quatre noves delegacions. Aprofitant la seva visita aquest dimecres a Roma, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha explicat els plans de l’executiu per continuar ampliant la xarxa de delegacions catalanes a l’exterior els “pròxims anys”.

L’executiu també vol “reforçar àrees estratègiques” amb “noves figures de representació oportunes” als Estats Units o a la Unió Europea. A més, contemplen crear tres delegacions més: a l’Àsia Meridional, al Sud-est asiàtic i a l’Àfrica Oriental.

Publicitat

“Tenim clar que l’acció exterior està en el punt de mira de l’extrema dreta”, ha assegurat Serret en una atenció als mitjans des de Roma. La consellera d’Acció exterior ha recordat que “amb l’aplicació del 155 ja van tancar les delegacions” (excepte la de Brussel·les), però que “cinc anys després” el Govern ha “doblat” la seva presència al món.

Xarxa actual

Segons dades del departament d’Acció Exterior, actualment la Generalitat compta amb 21 delegacions a l’exterior que “donen cobertura” a 72 països.

A Europa hi ha la delegació del Govern davant la Unió Europea i les delegacions a Alemanya, Andorra, Europa Central, França, Itàlia, Països Nòrdics i Bàltics, Portugal, Regne Unit i Irlanda, Sud-est d’Europa i Suïssa. Totes tenen oficina operativa.

Al continent africà ara mateix només hi ha oberta l’oficina de la delegació al Nord d’Àfrica, amb seu a Tunis. Ara bé també hi ha delegats operatius per al Senegal i l’Àfrica Meridional. Aquest últim tindrà la delegació a Johannesburg, a Sud-àfrica. El Govern ara preveu completar la cobertura d’aquest continent amb una nova delegació per a l’Àfrica Oriental.

Amb seu a Nova York, el Govern té una delegació que cobreix els Estats Units i el Canadà. També té una altra representació a Mèxic que s’encarrega de l’Amèrica Central. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va inaugurar al març la delegació al Con Sud, a Buenos Aires. A més, hi ha una delegada al Brasil i està pendent el nomenament d’un delegat als Estats Andins, que tindrà la seu a Bogotà.

Juntament amb Oceania, l’Àsia és el continent on hi ha menys representació institucional catalana. Al Japó hi ha una delegada, però de moment no té oficina. Ara el Govern pretén compensar el buit en dues zones destacades en l’àmbit econòmic, com són el sud i el sud-est asiàtic, amb la creació de dues delegacions que s’encarreguin de les relacions amb aquestes regions.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut