Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

El Gobierno vol desviar el tema de la taula de diàleg proposant una reforma del finançament autonòmic

|

- Publicitat -

El Gobierno portarà a la taula de diàleg una proposta de reforma del finançament, complir amb les inversions, mesures per evitar la judicialització, la descentralització d’ajudes i subvencions, i la gestió autonòmica del 0,7% de l’IRPF. Són alguns dels 44 punts de “l’agenda per al retrobament” que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va posar sobre la taula de Quim Torra a la reunió del 6 de febrer del 2020 al Palau de la Generalitat, i que ara, segons ha assegurat el ministre de Política Territorial, torna com a proposta del govern espanyol a la Generalitat en el marc d’aquest diàleg. La Moncloa ja ha posat en marxa alguns dels punts d’aquella promesa que toparà amb les reivindicacions de la Generalitat.

Publicitat

En tot cas, Iceta ha assegurat que el seu executiu seurà a la taula amb “la millor de les disposicions per escoltar el plantejament” de la Generalitat i del seu president “des del minut zero”.

La represa de la taula de diàleg encara no té data i es produirà en tot cas després de la reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que tindrà lloc a la Moncloa previsiblement la setmana que ve.

Segons Iceta, Sánchez i Aragonès s’han emplaçat a parlar i veure’s tan aviat com sigui possible, “i a partir d’aquesta reunió a adoptar les decisions que tornaran a posar en marxa de nou a taula de diàleg”.

En tot cas, el govern espanyol té clars la que serà la seva proposta base. Iceta ha afirmat que l’executiu de Sánchez “ja fa molt de temps que va fixar el temari” de les reunions “quan el president espanyol va presentar a Barcelona l’agenda per al retrobament”.

“Tindrem aquesta proposta”, ha dit, “però des de la millor de les disposicions per escoltar el plantejament que faci el govern de la Generalitat i el seu president des del minut zero” .

L’agenda per al retrobament inclou algunes mesures que van quedar incloses en els acords entre el govern espanyol i ERC que han tingut lloc des d’aleshores, com els canvis respecte a la llengua de la Llei d’Educació.

A més del compromís amb el diàleg i la desjudicialització, de l’agenda el govern espanyol també parla de regeneració institucional amb la renovació dels òrgans constitucionals i organismes independents i de mesures contra la corrupció així com un “ferm compromís amb la memòria democràtica” amb l’exhumació dels represaliats que descansen en fosses comunes o l’anul·lació de la condemna a l’expresident de la Generalitat Lluís Companys.

Reforma del finançament autonòmic

El document també planteja reformar el sistema de finançament autonòmic que asseguri “la justa distribució dels recursos públics” i la capacitat de les autonomies “per proveir els serveis i prestacions socials que són de la seva competència”. També promet complir amb les disposicions de l’Estatut sobre inversió.

A banda, el text afirma que l’executiu espanyol està disposat a atendre demandes de la Generalitat sobre resolucions pendents de recurs o de sentència en l’àmbit judicial per reduir la conflictivitat institucional i d’impulsar la comissió bilateral Generalitat-Estat i creu que poden haver-hi “avenços a curt termini en matèria de beques, compensacions per noves places judicials i reclamacions administratives”.

També es mostra obert a negociar aspectes com la gestió autonòmica del 0,7% d’IRPF per a fins socials o la descentralització d’ajudes i subvencions. “Amb matisos”, també s’obre a coordinar l’acció exterior mentre les delegacions de la Generalitat s’ajustin a la llei. El document també menciona la millora en infraestructures -cita inversions ja compromeses- i les ajudes per les destrosses del temporal.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió