Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

El Gobierno torna a atacar la privacitat dels ciutadans amb un dispositiu de reconeixement facial a l’entrada dels espectacles

La tecnologia va adreçada a rastrejar possibles antecedents penals dels individus, i ja ha estat rebutjada per multinacionals com Microsoft o Amazon arran de la mort de George Floyd en mans d’un agent de policia

Redacció
Redacció 23/07/2020
Pla general de l'escenari del Festival de Pedralbes durant el concert d'Ainhoa Arteta. Imatge del 19 de juliol de 2020. (Horitzontal)

El Gobierno torna a l’atac per atemptar contra la privacitat dels ciutadans. El Ministerio d’Interior ha proposat la utilització de la tecnologia de reconeixement facial en espectacles de masses per controlar possibles delictes i rastrejar si hi ha antecedents. De moment, ja s’ha firmat un conveni al Centre de Desenvolupament Tecnològic industrial per tenir accés als serveis tecnològics.

En concret, el BOE ha proposat un sistema de reconeixement de persones que, estant instal·lat al mateix punt de control d’accés a l’entrada de l’esdeveniment en qüestió, pot “proporcionar als agents que controlen els accessos, alertes per detenir a persones amb assumptes pendents amb la justícia”. Aquests mètodes abusius per negar de privacitat a la gent ja han estat criticats anteriorment, i no per qualsevol empresa: segons ha avançat el diari Voz Populi, multinacionals com Microsoft, IBM i Amazon han prohibit la venda d’aquestes solucions a cossos de seguretat dels Estats Units arran de la mort de George Floyd en mans d’un agent de policia.