Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

El Gobierno respon a Junqueras que no pretenen “canviar d’aliances”

|

- Publicitat -

El Gobierno preveu mantenir l’entesa amb ERC al Congrés al llarg d’aquesta legislatura. Així ho ha assegurat la vicepresidenta de l’executiu, Carmen Calvo, en resposta a les manifestacions del líder d’ERC, Oriol Junqueras, que en una entrevista a Ràdio 4 ha advertit que després de l’acord de dimecres amb Ciutadans per a la pròrroga de l’estat d’alarma l’executiu de Sánchez ha d’escollir entre el partit d’Inés Arrimadas o ERC i la majoria de la investidura. “No hi ha canvi d’aliances, nosaltres som un govern progressista” i “nosaltres acompanyem a ERC i ERC ens acompanya”, ha afirmat la vicepresidenta, que ha atribuït el ‘no’ d’ERC al decret de l’estat d’alarma a “la seva competició electoral” amb JxCAT.

En una entrevista a TVE –la primera des que va superar el covid-19- Calvo ha assegurat que al seu executiu va buscar el suport d’ERC a la pròrroga de l’estat d’alarma. “Ens hagués agradat que ERC hagués entès ahir que per seguir protegint tot el país i també Catalunya cal seguir fent les coses bé”, ha dit.

Publicitat

Segons ha apuntat, el vot contrari dels republicans va generar “incomprensió” i “perplexitat” a les files de l’executiu espanyol, que ho atribueix a la disputa amb JxCAT. “Jo vaig parlar amb Aragonès abans que ERC votés no, però estan bolcats en la seva competició electoral”.

Calvo ha afirmat també que l’executiu de Pedro Sánchez manté els compromisos respecte al diàleg per resoldre el conflicte a Catalunya. Segons la vicepresidenta, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, “sap perfectament que ens hem compromès aquesta legislatura a seguir dialogant perquè Catalunya tingui un futur en el nostre encaix constitucional”. “Ahir va ser un dia difícil per a Rufián”, ha afegit.

Et pot interessar  ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

Segons Calvo, aquesta competició electoral ha fet que ERC hagi vist “els arbres, però no el bosc sencer”. Ahir, ha assegurat “el govern tenia la enorme responsabilitat de trobar suports per prorrogar l’estat d’alarma, un objectiu tan important que si el PP estigués a l’alçada de les obligacions no hagués passat res”.

D’altra banda, el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha contestat a Oriol Junqueras que “no és el moment de qüestionar els suports a una mesura sensata”. “Crec que la votació d’ahir cal entendre-la com una bona notícia per al nostre país independentment de qui donés suport a la pròrroga”, ha argumentat aquest dijous al matí en una entrevista a ‘Telecinco’. Echenique ha afirmat que era “indispensable” prorrogar l’estat d’alarma per “poder vèncer al virus” i ha alertat que s’hauria anat a un “desconfinament abrupte” si partits com Cs no haguessin donat suport a la mesura. El portaveu d’Unides Podem ha considerat “una bona notícia que almenys un partit de la dreta actuï de forma responsable”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut