Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Gobierno porta al TC el Pla d’acció exterior de la Generalitat i en demana la suspensió

|

- Publicitat -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres presentar davant el Tribunal Constitucional (TC) un conflicte positiu de competències contra el Pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la UE 2019-2022 de la Generalitat perquè, al seu entendre “excedeix de l’àmbit d’actuació de la Generalitat”, “menyscaba les competències de l’Estat entre altres en relacions internacionals” i “vulnera el principi de lleialtat constitucional en l’exercici de les competències pròpies”. L’executiu de Sánchez reclama al TC que apliqui l’article 161.2 de la Constitució, de manera que quedarà suspès cautelarment en el moment en què els magistrats admetin a tràmit l’escrit.

Segons Celaá ”l’objectiu és que el Tribunal Constitucional declari que la comunitat autònoma ha menyscabat les competències de l’Estat i ha vulnerat el marc constitucional”, i que obligui la Generalitat a modificar aquest pla perquè “omet totes les referències a l’Estat que és qui està habilitat per establir principis i directrius” d’acció exterior.

Publicitat

A més, segons Celaá, el pla no menciona els altres subjectes d’acció exterior ni la coordinació amb l’Estat i porta confusió sobre la naturalesa jurídica dels instruments internacionals. Segons l’executiu espanyol, la Generalitat el va posar en marxa en el marc “d’un procés independentista que pretén el desprestigi de la imatge internacional d’Espanya”.

La impugnació compta amb l’aval del Consell d’Estat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut