Dissabte, 28 de maig de 2022 - Edició 1402
La República

El Gobierno mantindrà el títol de rei a Juan Carlos I “tota la vida”

Ho especifica en una resposta al senador de Compromís, Carles Mulet. L’executiu de Pedro Sánchez es justifica afirmant que en altres països on reis han abdicat també se’ls ha mantingut el títol

Agències 12/01/2021
El rei espanyol Juan Carlos I al Congrés dels Diputats de Madrid.

El Govern espanyol ha deixat clar que Juan Carlos I mantindrà “vitalíciament” el títol de rei i ho ha comparat amb la situació d’altres països com el Japó, Bèlgica i Luxemburg, segons assenyala en una resposta parlamentària a una pregunta del portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet. El senador del País Valencià es feia ressò d’una altra resposta en la qual el Gobierno defensava la condició de rei de Joan Carles I perquè també és costum en altres monarquies del seu entorn. En aquest sentit, Mulet va tornar a preguntar al Govern espanyol si modificarà el decret que nomena Joan Carles I rei amb caràcter honorífic després de la seva abdicació, a la qual cosa l’executiu contesta que mantindrà de per vida aquest títol de rei.

Aquesta resposta sorgeix enmig de la polèmica sobre algunes peticions per retirar la condició de rei a Joan Carles I i el debat sobre una hipotètica llei de la Corona per delimitar les activitats de la casa reial. El Govern espanyol sosté que aquesta situació es produeix de manera semblant, tot i que “sense ànim d’exhaustivitat” en altres monarquies com la de Bèlgica, amb el rei Albert II; Luxemburg, amb el gran duc Joan; o el Japó, amb l’emperador Akihito.