Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

El Gobierno manifesta que, per fi, deixa enrere el model judicial “del segle XIX”

El Govern de Sánchez transforma els jutjats de pau en oficines judicials i crea nous instruments de mediació

Agències 12/04/2022
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el míting del PSOE a Zamora en la campanya electoral de Castella i Lleó | ACN

El Consell de Ministres ha aprovat els projectes de llei d’Eficiència Organitzativa i Eficiència Processal del servei de Justícia, dues normes que segons la ministra del ram, Pilar Llop, deixen enrere el model judicial “del segle XIX” que funciona actualment per impulsar una justícia “del segle XXI”. Entre altres, estableixen que hi haurà un tribunal d’instància a cada partit judicial, la transformació dels jutjats de pau en oficines judicials i la creació de nous mecanismes de mediació per resoldre litigis de bona fe. Segons Llop, l’objectiu és una “justícia del s. XXI” que sigui “universal accessible, eficient i sostenible” per fer “més fàcil acudir als tribunals no només a les grans localitats sinó també als petits municipis”.

Segons Llop les dues lleis introdueixen canvis que els ciutadans percebran “progressivament” i que s’emmarquen dins del pla de Justícia 20-30 elaborat conjuntament amb les comunitats autònomes, amb el CGPJ, la Fiscalia, les organitzacions del sector, i també amb la FEMP.La llei d’Eficiència Organitzativa manté els jutjats allà on ja estan, però ara “evolucionaran en tribunals d’instància” de manera que a més dels 3.600 tribunals actuals hi haurà 361 tribunals d’instància –un per cada partit judicial- sustentats per una oficina judicial per evitar que hi hagi justícia de dues velocitats segons el territori.La nova organització judicial també completa la implantació de l’oficina judicial digital, i els jutjats de pau esdevindran oficines judicials municipals per arribar a les petites localitats on les persones han de fer diligències o accedir a la informació de manera presencial.A les Oficines de Justícia es podran celebrar judicis telemàtics, diligències judicials o connexions per videconferència amb els col·legis professionals, entre altres diligències administratives.La llei d’Eficiència Processal té com a objectiu “agilitzar” els processos a totes les jurisdiccions, també a la penal. Introdueix nous mitjans de solució de controvèrsies perquè les parts tinguin més eines de resolució de bona fe. “Es regularan la mediació, la conciliació, l’opinió d’expert independent i la resolució directa entre parts”, ha dit la ministra.La finalitat és que aquests mitjans suposin un instrument negociador democratitzador de les relacions entre les parts i perquè els mètodes actuïn com a element de cohesió social. La nova regulació permet que els ciutadans tinguin més poder per escollir el mètode de resolució que vulguin utilitzar.