Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Gobierno apunta a la via de Cs i alerta que no introduirà canvis a la reforma laboral

|

- Publicitat -

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha reiterat aquest dimarts que el seu executiu no està disposat a introduir canvis al decret de la reforma laboral acordada entre el seu executiu i els agents socials. Una decisió que dificulta un canvi de criteri d’ERC, PNB i Bildu –que de moment es mantenen en el ‘no’- i que abona la via de Cs. El portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, s’ha mostrat “optimista” després que els tres diputats de Més País i Compromís hagin anunciat el seu ‘sí’, mentre que la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha demanat prudència per explorar encara la via dels socis tradicionals.

De fet, només dos dies per a la convalidació o derogació de la reforma laboral al Congrés dels Diputats i l’executiu espanyol encara no té garantits els suports. El ‘no’ dels socis de la investidura per la negativa de l’executiu a introduir canvis ha situat el focus a les vies alternatives.

Publicitat

Per ara el govern espanyol disposa per ara del vot afirmatiu dels 9 diputats de Cs i dels 3 de Més País i Compromís. Per fer prosperar el decret sense els socis d’investidura necessitarà encara els vots dels 4 diputats de PDeCAT, i d’un reguitzell de formacions minoritàries, a més de l’abstenció o el ‘sí’ d’UPN.

En total, l’executiu necessitaria sumar als seus 154 escons els 9 vots de Cs, més els del PDeCAT (4), Més País (2), Compromís (1), Teruel Existe (1), PRC (1), CC (1), i NC (1). Sumen 174 vots, i caldria una abstenció o un sí d’UPN (2) per assolir més vots a favor que en contra. El portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, ha apuntat que a hores d’ara, i amb aquests comptes “considerem que es donen les condicions en aquest moment per aprovar el decret”. Hem parlat amb tots els grups parlamentaris i som optimistes, ha afirmat en roda de premsa.

Amb tot, l’executiu no disposa encara del ‘sí’ del PDeCAT, que assegura que encara no ha definit la seva posició. Els de Ferran Bel mantenen converses amb l’executiu i preveuen decidir el vot a la reunió extraordinària de la Direcció Executiva de dimecres a la tarda. Podem manté l’esperança d’un canvi de posició d’ERC, PNB i Bildu a canvi d’introduir modificacions a la legislació laboral fora del decret que es convalida dimarts. La ministra de Drets Socials ha dit que ara “és fonamental la discreció i deixar treballar els equips”.

Fonts de Podem al govern espanyol han insistit que cal “deixar treballar” la vicepresidenta Yolanda Díaz i han reclamat que cal que “se li doni marge per negociar”.

Paral·lelament, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha advertit que veuria “com una trampa” l’alternativa d’introduir modificacions al text després de la seva convalidació al Congrés dels Diputats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut