Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El fiscal general de l’Estat diu que esperarà els detalls del nou delicte de malversació per pronunciar-se sobre l’1-O

|

- Publicitat -

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, s’ha mostrat molt prudent respecte l’impacte que la reforma del delicte de malversació tindrà en els condemnats i acusats per l’1-O i ha assenyalat que prefereix actuar amb “prudència” i esperar a veure la lletra petita i les conseqüències jurídiques de la nova norma abans “d’aventurar-se a fer judicis de valor”. Ho ha dit després de reunir-se amb la Fiscalia Superior de Catalunya a la Ciutat de la Justícia on també ha remarcat que la fiscalia “complirà la llei i la interpretarà de la forma que cregui convenient“. Alhora, ha advertit que el Ministeri Fiscal és totalment conscient que “qui ha de legislar són les Corts” i ha expressat el seu màxim respecte envers la divisió de poders.

Álvaro García Ortiz no ha volgut fer cap pronòstic respecte la forma en què la reforma del delicte de malversació afectarà els condemnats i acusats per l’1-O i ha recordat que abans de fer hipòtesis els juristes tenen l’obligació d’analitzar el text legal. “L’activitat del fiscal no depèn de la iniciativa del fiscal, sinó del que demandin els tribunals”, ha assegurat García Ortiz que ha remarcat que el Ministeri Fiscal encara no ha tingut accés als escrits de la nova norma. “Ja veurem com es planteja la reforma i en què pot afectar i de quina forma”, ha valorat. Alhora, ha indicat que quan en conegui la lletra petita “és quan la fiscalia decidirà si necessita més temps o no” per a presentar els escrits d’acusació.

Publicitat

En aquest sentit, ha comentat que la recent reforma del codi penal i la llei del “només sí és sí” ha demostrat que “és millor tenir una prudència abans d’aventurar-se a fer judicis de valor”. En qualsevol cas, ha subratllat que “la fiscalia complirà la llei i la interpretarà de la forma en què entengui que ha de fer-ho”.

Respecte a la tramitació urgent de la llei i al fet que no es contempli demanar informes als òrgans consultius, entre els quals el Consell Fiscal, ha assegurat que les lleis tenen “moltes formes i camins legislatius” i ha advertit que “a qui li correspon fer les normes és a les Corts i a qui li correspon aplicar-les és als fiscals”. Així mateix, ha afegit que aquest repartiment de papers no s’altera independentment del camí de producció que se segueixi. També ha insistit amb el fet que el Ministeri Fiscal respecta plenament la divisió de poders vigent a l’Estat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut