Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

El diari britànic ‘The Guardian’, a favor de “l’aposta” de Sánchez per l’amnistia

El diari considera que és la via correcta perquè Espanya encara ha de passar "d'un passat dolent a un futur millor", però reconeiix que "l'entusiasme català per l'acció unilateral ha minvat des del 2017"

|

- Publicitat -

El soroll que la dreta i l’extrema dreta han fet a Madrid, Barcelona i altres ciutats contra la llei de l’amnistia no ha arribat a Europa de la manera que esperaven. Mentre aquí l’oposició, de la qual es pressuposa classe política, denuncia un cop d’estat o ignorar l’estat de dret, els mitjans d’altres països, que segueixen de ben a prop la situació, es posicionen al costat del president en funcions, els partits independentistes i la llei. Així ho ha fet el diari britànic ‘The Guardian’, un dels més llegits a l’àmbit internacional, després que dies abans ho fes una altra capçalera britànica de pes, ‘Financial Times’.

En una editorial, ‘The Guardian’ s’ha mostrat favorable a “l’aposta” de Pedro Sánchez per l’amnistia. En aquest cas, el text explora el context social en què la proposta de norma arriba al Congrés dels Diputats i admet que no reportarà popularitat al president en funcions, que aquest dimecres comença un debat d’investidura que el durà si no hi ha sorpreses d’última hora a revalidar el càrrec per una altra legislatura. Però més enllà d’això ‘The Guardian’ considera que és la via correcta perquè Espanya encara ha de passar “d’un passat dolent a un futur millor”, expressió amb la qual Sánchez va justificar els indults l’any 2021.

Publicitat

A parer del rotatiu londinenc, els indults van ajudar “de manera indubtable” a “desactivar confrontacions enverinades” que van dur a la “pitjor crisi constitucional a Espanya des del retorn de la democràcia”. Per exemple, observa que “l’entusiasme català per l’acció unilateral ha minvat des del 2017, mentre el suport a la independència ha caigut d’un pic del 49% i ara es manté en els baixos 40″.

Et pot interessar  Sánchez decideix mantenir-se com a president després de cinc dies de campanya encoberta a favor del PSC

Així, el diari considera “justificada” la declaració de la setmana passada del negociador del PSOE a Brussel·les, Santos Cerdán, quan va dir que les negociacions oferien “una oportunitat històrica de resoldre un conflicte que només es podria -i s’hauria- de resoldre políticament”.

El rotatiu admet que la investidura que tirarà endavant Sánchez amb el suport de nacionalistes i independentistes bascos i catalans és un “resultat fràgil” en un país on la política ha esdevingut “profundament fracturada i polaritzada”. Però considera que és un resultat “molt millor per a Espanya” que un en què el PP liderés el govern, “que hauria retornat l’extrema dreta del fred per primer cop des del final de la dictadura”.

Després de recordar les concentracions dels darrers dies contra l’amnistia que “impliquen polítics de Vox i grups neofeixistes”, ‘The Guardian’ adverteix que Sánchez haurà de “treballar” per “reconciliar” l’opinió majoritària espanyola i la de molts membres de la judicatura. “Però com a bastió contra l’extremisme de la ultradreta, la seva presència continuada al poder seran bones notícies per al país, i per a Europa”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut