Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El dia que Juan Carlos I va estar a punt d’entregar Ceuta i Melilla al Marroc l’any 1979

Segons un telegrama de l’Ambaixada dels Estats Units, el rei emèrit considerava “fàcil” l’entrega de Melilla al Marroc per la baixa població, independentment de les crítiques de l’exèrcit

Redacció
Redacció 20/05/2021
El rei emèrit espanyol Juan Carlos I en una foto d'arxiu.

El caos que s’ha produït a Ceuta i Melilla amb l’entrada de milers de migrants que han creuat la frontera del Marroc ha fet que refloti una curiosa història que explicada el dia d’avui, en una Espanya amb regions que es volen independitzar i que només reben repressió pels seus ideals, sembla una fantasia.

El diari Ceutalandia.com va explicar el 2017 que el rei fugat Juan Carlos I va plantejar-se cedir Ceuta i Melilla al Marroc l’any 1979. Segons un telegrama de l’Ambaixada dels Estats Units al qual va tenir accés EuropaPress, l’emèrit va admetre en una reunió secreta la possibilitat de cedir Melilla al Marroc i de convertir Ceuta en un protectorat internacional. El document americà explica que Juan Carlos va pensar que l’entrega de Melilla seria relativament senzilla per la baixa població que hi havia, i donava per fet que el disgust que s’enduria l’exèrcit espanyol tan sols “duraria dos mesos”, convençut que podria controlar la situació fàcilment.