Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

El debat d’investidura de Feijóo ja té data

D'acord a la llei electoral, amb la primera votació el 27 de setembre, unes hipotètiques noves eleccions tindrien lloc el 14 de gener

|

- Publicitat -

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ja ha posat data al debat d’investidura del candidat del PP a la presidència, Alberto Núñez Feijóo, després que el rei espanyol li proposés sotmetre’s a la investidura, malgrat no tenir els suports suficients, però al·legant que era “tradició”, ja que la llista del PP va ser la més votada el 23-J. Així, la presidenta de la mesa del Congrés, havent-se trobat ja amb el candidat popular per establir una data, ha convocat el debat d’investidura per dimarts i dimecres 26 i 27 de setembre.

L’agenda parlamentària marca el primer debat i, per tant, la primera votació, pel 26 i 27 de setembre. En aquest primer debat, Feijóo necessitaria majoria absoluta; en cas de no aconseguir-la es produiria la segona votació 48 hores després, és a dir, el divendres 29 de setembre, en la qual necessitaria majoria simple. A partir d’aquesta primera votació del 27 de setembre, els candidats tenen dos mesos per a intentar sumar els suports.

Publicitat

Armengol ha atès així les peticions del PP, que li ha demanat més temps per poder “treballar” amb els grups parlamentaris a la recerca dels quatre vots que li falten, amb la mirada posada en el PNB, tot i que fins fa pocs dies els populars reclamaven que el debat es produís com abans millor. D’acord a la llei electoral, amb la primera votació el 27 de setembre, unes hipotètiques noves eleccions tindrien lloc el 14 de gener, de manera que no afectaria el període festiu de Nadal.

Armengol ha comparegut al Congrés després d’haver-se trobat amb Feijóo i ha justificat la decisió d’emplaçar el debat a finals de setembre perquè “amb aquesta data es dona un temps prudencial perquè el candidat pugui fer les negociacions oportunes amb els representants de les diferents formacions polítiques”. “Tenint en compte que la mitjana del temps transcorregut a les passades legislatures la mitjana de temps va ser d’aproximadament un mes, la convocatòria del 26 de setembre suposa que transcorreran 35 dies des de la proposta de Felip VI fins el debat” ha afegit en compareixença la presidenta de la cambra baixa espanyola.

Et pot interessar  El CIS atorga la victòria del 12-M al PSC, amb Junts i ERC pràcticament empatats

Fonts del Congrés han explicat que Armengol no valora l’escenari de la repetició electoral, sinó que la seva prioritat és que “el diàleg imperi”, motiu pel qual ha accedit a les demandes de Feijóo, que li va expressar clarament que si fixava la data del debat per la setmana que ve no tindria temps de poder treballar els suports.

Un cop fracassi aquesta primera investidura, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, podrà optar a un nou encàrrec de Felip VI per intentar ser elegit, i disposaria d’un termini de negociació que expirarà el 27 de novembre. En cas que no es produeixi una investidura en aquest termini, el 27 de novembre les Corts es dissoldrien automàticament i es convocarien noves eleccions 47 dies després, de manera que les noves eleccions se celebrarien el 14 de gener.

Ara per ara Feijóo només compta amb 172 ‘sí’ (PP, Vox, UPN i CC) i no superarà cap dels dos esculls. Els populars disposen del ‘sí’ dels seus 137 escons, als que se sumaran els 33 de Vox, el d’UPN i el de Coalició Canària. En total, 172 vots favorables (en necessita 176 per superar el llindar de la majoria absoluta) i 178 en contra.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut