Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El conseller Elena no convenç l’oposició, que l’acusa de portar “a la deriva” els Mossos

|

- Publicitat -

Les explicacions que ha donat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, arran de la destitució de Josep Maria Estela no han estat suficients per convèncer l’oposició, que continua acusant-lo de “polititzar” el cos dels Mossos d’Esquadra i que aquest vagi “sense rumb i a la deriva”. El titular d’Interior ha comparegut avui a la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya per explicar el canvi a la cúpula del cos de Mossos d’Esquadra, després d’unes setmanes intenses en les quals els diferents grups parlamentaris reclamaven la seva compareixença, i alguns li demanaven fins i tot la dimissió.

Els portaveus de les diferents formacions han qüestionat Elena, manifestant que les seves explicacions no resolen ni satisfan els interrogants que tenien. Elena, però, s’ha mostrat concís davant els punts del dia: ha demanat que es confiï en el cos policial i ha remarcat que destituir els càrrecs no és una ingerència política, sinó una competència que té ell com a conseller, càrrec validat per la mateixa policia catalana. Respecte dels motius que l’han portat a destituir Estela, el conseller ha al·legat que tenien visions diferents sobre el ritme amb què s’havia de feminitzar el cos dels Mossos d’Esquadra, un dels objectius del titular d’Interior de cara l’any 2030. De fet, la destitució d’Estela va arribar després que es nomenessin quatre dones i dos homes com a comissàries, una decisió que ell no compartia i que fins i tot va fer que es plantegés dimitir. Abans, però, Elena el va cessar.

Publicitat

L’oposició ha carregat durament contra el conseller i els seus arguments, així com contra les seves actuacions de les darreres setmanes. El portaveu del PSC Ramon Espalader ha criticat que el discurs d’Elena l’han sentit “mil vegades” i ha tornat a reiterar la seva sorpresa perquè el conseller “no es plantegi dimitir”. També ha acusat Elena de voler una policia “submisa”. “Ha posat el nas d’una manera barroera en la prefectura i ara ha fet un pas més, des de la nostra perspectiva, preocupant”, ha conclòs.

El següent grup a dir la seva ha estat Junts, amb Mercè Esteba, la qual ha expressat el seu malestar perquè “tot són sorpreses i canvis” i perquè el departament, a parer seu, va “sense rumb i a la deriva”. Canviant de tema, Esteba ha dit que a Interior hi ha manca d’estratègia, retraient que no s’ha convocat el Consell de Seguretat de Catalunya, o no s’hagi realitzat l’Informe Anual de Seguretat des del 2019, tal com recull l’ACN.

Et pot interessar  Elena diu que els Mossos continuaran actuant per garantir els mínims de funcionament a les presons

La CUP, amb Xavier Pellicer com a portaveu, s’ha centrat a demanar transparència i que “no s’amagui res”. Pellicer ha admès que la seva formació no veu amb bons ulls el nomenament de Sallent com a nou cap dels Mossos: “És el principal responsable de la repressió de les mobilitzacions post sentència, no ens genera confiança”. El diputat David Cid, d’En Comú Podem, ha recordat a Elena que té el deure de no “desestabilitzar” al cos, i li ha retret que ni la ciutadania, ni els mateixos agents “no entenen res”. Per això, l’ha avisat que aquesta és la darrera oportunitat de donar solucions i estabilitat, “no tindrà una altra per resoldre la ferida oberta que ha fet encara més gran”.

VOX també ha intervingut, amb Sergio Madian, que ha llançat les seves crítiques contra el titular d’Interior: “No pot estar orgullós de la gestió. Cada escàndol compromet el prestigi, la estabilitat i la credibilitat del cos. “A Catalunya el missatge és que es valora més per ideologia que per capacitat”. Per la seva banda Cs ha titllat la “transformació” de “més del mateix” i ha incidit en “l’excés de desig en el control de la política”. També ha acusat el Govern de tenir una credibilitat “nul·la”, així com presentar una manca de “transparència”. La diputada del grup mixt, Lorena Roldán, ha demanat la dimissió del conseller, apuntant que les expulsions de funcionaris que es decreten es fan “per motius polítics”, demanant a Elena que no faci servir “la feminització com a excusa”.

El darrer en intervenir ha estat el diputat d’ERC, Chakir El Homrani, avisant que el “soroll no ajuda a l’estabilitat” del cos, com “tampoc ajuda” posar en dubte l’honorabilitat de certes persones.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut