Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

El Consell d’Europa equipara l’empresonament de Cuixart al d’altres defensors dels drets humans a Rússia, Turquia i l’Azerbaidjan

És l’únic activista de la UE que surt en l’informe, que assenyala que pateix “represàlies i intimidació” i denuncia que ha arribat a estar 23 hores al dia a la cel·la en aïllament

Avatar
Agències 27/03/2021
Jordi Cuixart arribant a la plaça del Rei el 29 de gener de 2021.

Un informe de la relatora sobre drets humans de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa inclou el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, entre els defensors dels drets humans a Europa que pateixen “represàlies i intimidació”. El document, impulsat per la francesa Alexandra Louis, recorda que Cuixart és el líder d’una organització que “promou drets civils i culturals a Catalunya” i és a la presó amb una condemna de nou anys pel seu rol en el procés independentista. Segons l’informe, la situació de Cuixart a la presó “ha empitjorat” per culpa de la pandèmia i el líder d’Òmnium ha arribat a estar 23 hores al dia a la cel·la en aïllament.

Cuixart és l’únic defensor dels drets humans de la Unió Europea que surt a l’informe, que destaca especialment la mala situació a Rússia, Turquia i l’Azerbaidjan. En l’informe, la relatora escriu que els advocats de Cuixart han denunciat que el seu judici “no s’hauria d’haver fet al Tribunal Suprem, que té competències per jutjar polítics electes, però no activistes de la societat civil com ell”. En el seu informe, la relatora diu que seguirà la situació dels defensors dels drets humans que cita “amb atenció” i alertarà a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa de possibles nous casos de violació de drets i de totes les iniciatives promogudes a defensar-los.

L’estudi del cas de Jordi Cuixart per part del Consell d’Europa va començar el juny del 2019, quan Raphael Comte, l’aleshores relator general, va presentar un informe sobre els defensors de drets humans en risc a Europa on ja s’hi recollia la situació del president d’Òmnium Cultural. Òmnium destaca en una roda de premsa que el Grup d’Estat contra la corrupció del Consell d’Europa (GRECO) considera que Espanya “té un problema d’independència judicial” i que “els assessors en drets humans d’aquest organisme també han qüestionat la proporcionalitat de la sentència del Judici a la Democràcia”.