Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Consell d’Europa denuncia els maltractaments de la Policia Nacional a les presons de l’Estat

|

- Publicitat -

El Consell d’Europa considera que el “caràcter generalitzat” dels maltractaments a les presons de l’Estat és de “greu preocupació”. Això és el que recull l’informe del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura després de visitar diversos centres penitenciaris, dos hospitals psiquiàtrics penitenciaris i un centre de menors a l’Estat.

El document indica que “segueix existint un patró” d’abusos a les presons de l’Estat i reclama a les autoritats espanyoles un “missatge contundent” contra aquests abusos. L’informe remarca que la majoria de les persones han declarat que reben un bon tractament per part dels funcionaris, però subratlla que en tots els centres visitats hi ha hagut denúncies de maltractament.

Publicitat

En totes les presons visitades els presos s’han referit a una sèrie de funcionaris que buscaven provocar conflictes o que utilitzaven qualsevol pretext per demostrar el seu poder sobre els reclusos“, diu el comitè, que subratlla que les denúncies d’abusos rebudes són “consistents i creïbles”.

La majoria de les denúncies de maltractament impliquen la Policia Nacional, segons l’informe. “Els maltractaments s’infligien suposadament per obligar els sospitosos a proporcionar informació o a confessar determinats delictes o per castigar-los per haver comès un suposat delicte”, diu el text.

Davant les denúncies de maltractaments, el comitè reclama a les autoritats espanyoles una “acció concertada per abordar el problema”. En aquest sentit, demana al ministeri d’Interior i als caps de la policia “un missatge clar” per deixar clar que els abusos són “il·legals i poc professionals” i que seran sancionats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut