El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres en una reunió extraordinària la llei de ciència, que cerca donar més estabilitat a les carreres científiques. La norma, que ara haurà de passar pel Congrés, crea un nou contracte indefinit per a científics i tècnics associat a línies d’investigació. Aquesta modalitat contractual substituirà els contractes per obra i servei, que tenien una durada màxima de quatre anys i implicava que grups d’investigació “es veien obligats a trencar-se” abans de finalitzar el projecte. El text també “blinda per llei” un augment “creixent i estable” del finançament públic en ciència i innovació amb l’objectiu d’assolir un 1,25% del PIB el 2030.
Ho ha explicat la ministra de Ciència, Diana Morant, en una roda de premsa en què ha reivindicat que la norma servirà per “reparar els problemes del sistema” i serà “un pas definitiu per sortir de la crisi per la porta del futur”.
“Es posa fi a la precarietat endèmica” en la investigació “en línia amb la reforma laboral” i “passem a l’estabilitat amb contractes indefinits”, “que recullen les singularitats de la ciència”, ha dit Morant.
Els contractes específics vinculats a projectes d’investigació no consumiran taxa de reposició ni requeriran autorització prèvia d’Hisenda. La llei també introdueix un nou itinerari postdoctoral que augmenta el contracte d’accés a entre tres i sis anys en les universitats i organismes públics.
A més, per primer cop es reconeix el dret a indemnització per finalització de contracte tant als investigadors predoctorals com postdoctorals. Morant també ha destacat que la norma “redueix les càrregues administratives, la bretxa de gènere i incentiva la transferència de coneixement”, entre altres.
Proposta de la Generalitat
Les mesures que inclou la llei no entraran en vigor fins que l’aprovi el Congrés. La Generalitat va plantejar a Morant aprovar un decret llei per solucionar l’impacte de la reforma laboral en el sector científic perquè la fi dels contractes per obra i servei el 31 de març deixaria sense cobertura jurídica bona part del col·lectiu.
El Govern va plantejar modificar la disposició addicional 23 de l’actual llei de la ciència espanyola i establir la possibilitat de fer contractes específics indefinits mentre duri un projecte d’investigació. Aquesta figura ja consta a l’avantprojecte de la llei de la ciència espanyola, però la Generalitat va recordar que encara li queda tot el tràmit parlamentari.
Morant ha explicat que Hisenda ja ha informat els centres d’investigació i les universitats que durant aquest “impàs” entre l’aplicació de la reforma laboral i l’entrada en vigor de la llei de ciència podran utilitzar “una disposició addicional que ja contemplava la llei de 2011” que podran aplicar a aquests contractes d’obra i servei, que passaran a ser els contractes indefinits que preveu la nova norma quan es pugui aplicar.