Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

El Consell d’Advocacia Catalana també considera que la resolució de la JEC “no és adequada a dret”

L’òrgan assegura que la JEC no té competències per inhabilitar Quim Torra

Agències 04/01/2020
El president, Quim Torra, a la presentació del llibre 'Persistim' de Jordi Turull i Gemma Aguilera, a Barcelona, el 10 de desembre de 2019 (Horitzontal)
El Consell de l’Advocacia Catalana ha assegurat que la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) “no és adequada a dret” perquè l’òrgan ha “extralimitat” les funcions. L’Advocacia ha apel·lat a la Llei Orgànica de Règim Electoral de l’Estat (LOREG), on s’especifica que la JEC només té competències en el marc del procés electoral en curs i fins a la proclamació dels candidats. “La previsió de la LOREG de negar el dret de ser elegibles a les persones condemnades per sentència que no sigui ferma, com podria ser el cas del president de la Generalitat, Quim Torra, s’esgota amb la cloenda del procés electoral el dia de la celebració de les eleccions”, ha manifestat en un comunitat.
El Consell de l’Advocacia Catalana, que és l’òrgan representatiu dels catorze col·legis de l’advocacia de Catalunya, ha recordat que la competència exclusiva d’inhabilitar un càrrec electe és del Tribunal Suprem.

A més, han demanat “respectar i obeir la jurisprudència” del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i han recordat que, segons l’article 3 del Protocol Addicional del Conveni Europeu de Drets Humans, “l’únic òrgan competent per retirar drets a càrrecs electes”, com en el cas de l’eurodiputat Oriol Junqueras, “siguin representants davant d’instàncies nacionals o internacionals”.

L’Advocacia també ha fet referència al “conflicte normatiu” entre la LOREG i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, la Llei de Presidència de la Generalitat i el reglament del Parlament de Catalunya, i ha demanat resoldre’l “sota l’estricte respecte a l’ordenament jurídic intern”.