Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El conjunt de l’independentisme qualifica de “propaganda” l’acte de Sánchez al Liceu

|

- Publicitat -

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilata, la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, el portaveu del PDeCAT a Madrid, Ferran Bel, i la diputada de la CUP Mireia Vehí han qualificat de “propaganda” aquest dilluns l’acte del president espanyol, Pedro Sánchez, al Liceu per anunciar formalment que aquest dimarts el Consell de Ministres aprovarà els indults als nou líders independentistes presos. Des de les portes de Congrés, tots quatre han aprofitat l’acte de lliurament de les 200.000 signatures recollides per les entitats Òmnium i Amnistia i Llibertat a la cambra baixa per recordar a Sánchez que els indults són una solució “parcial” però no “la solució” definitiva al conflicte. La secretaria general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha destacat que “la solució a la judiciaització és l’amnistia” i “qualsevol altra solució és parcial”, perquè “hi ha exiliats polítics, persones encausades, perquè el Tribunal de Comptes està perseguint de manera repressiva a nivell econòmic part dels líders independentistes”.

En aquest sentit ha destacat que l’amnistia i el dret a l’autodeterminació són alguns dels grans consensos de la societat catalana perquè ho defensen “entre el 75 i el 80% de gent”. Ara, ha dit, cal “treballar per aquesta amnistia” perquè “els indults ajudaran a millorar el patiment d’aquests presos polítics, però no s’acaba aquí, perquè la repressió segueix i hi ha causes obertes a 3.000 persones”. “Per tant, encara que es produeixin aquests indults la repressió seguirà, i haurem de treballar a través de la política, la negociació, la democràcia i les taules de diàleg per fer possible aquesta amnistia i el dret a l’autodeterminació”.

Publicitat

La portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, ha coincidit amb Vilalta a qualificar de “propaganda” l’acte de Sánchez, i ha apuntat també que la via de la política “passa per la llei d’amnistia”. “Fa massa anys que hem deixat la via de la política de banda i és hora de reprendre-la”, ha sentenciat. Nogueras ha celebrat que les forces independentistes vagin de la mà per demanar l’amnistia i s’ha mostrat esperançada que les formacions que representen el 52% dels votants independentistes “siguem capaços de treballar junts” per fer realitat “el que ens han demanat els ciutadans de Catalunya”.

Et pot interessar  Sánchez accepta modificar la llei d'amnistia per donar "més garanties" a Puigdemont

La portaveu de JxCat ha insistit que “és obvi” que els indults són “la conseqüència de les pressions internacionals” i ha recordat que aquest dilluns el Consell d’Europa aprova un informe que reclama l’alliberament dels presos. El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha apuntat que els indults “són un gest, però no la solució definitiva”, i ha recordat que fins fa pocs mesos els indults semblaven tan impossibles com ho sembla ara ‘amnistia. “El que avui sembla impossible al cap d’un temps, esforços i negociació, acaba essent possible”, ha dit. “Que no estiguin a la presó nou companys nostres és importantíssim per a ells, les seves famílies, amics, cercle, i per a nosaltres, però hi ha persones a l’exili, persones que la setmana vinent veuran la decisió arbitrària del Tribunal de Comptes, persones al TSJC”, i “cal fer pedagogia a l’Estat perquè l’amnistia es pugui tramitar”. Bel ha afirmat que la seva formació espera que els indults es puguin materialitzar “de manera immediata”. “És un gest que nosaltres valorem des del principi i no els volem treure importància més enllà de la utilització que en fa Sánchez de forma partidista al Liceu”.

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha afirmat també que mentre Sánchez anuncia els indults des del Liceu “intentant fer un exercici de pacificació del nostre país des d’una de les cambres que representa la població més adinerada” el poble “respon de forma clara amb manifestacions i fins i tot amb una persona dins del Liceu cridant per l’amnistia”, i a Madrid “amb un gest unitari de l’independentisme exigint amnistia”. Segon Vehí, la CUP s’alegra per la concessió dels indults, “però nou indults no poden ser la solució política per a res”. “Nosaltres seguim reivindicant l’amnistia avui i el que queda”, ha dit, “perquè els indults no seran el final de res ni pel moviment independentista ni pel pols amb la Justícia Espanyola”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut