Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

El Congrés debat i vota aquest dimarts per primera vegada la llei d’amnistia

|

- Publicitat -

La llei d’amnistia que reclamaven els partits independentistes catalans per tal de posar fi a la repressió espanyola arriba aquest dimarts al Congrés dels Diputats. Després d’un llarg recorregut que inclou les eleccions del 23-J i els pactes del PSOE amb ERC i Junts, en el qual tampoc no han faltat les falses notícies, la desinformació, la crispació política i els atacs, per primera vegada la cambra baixa espanyola debatrà i votarà la llei d’amnistia. 

A partir de les 15 hores de la tarda d’aquest dimarts, doncs, se celebra el debat i votació de la presa en consideració de la llei d’amnistia i la seva tramitació per a via d’urgència. Aquesta primera sessió, tanmateix, no implica l’aprovació immediata de la norma, sinó que es tracta d’una espècie d’examen previ, en el qual el Ple decideix si vol estudiar la proposició de llei i si li sembla bé acceptar-la per començar a modificar-la.

Publicitat

La normativa del Congrés estableix que la norma ha de tenir més vots a favor que en contra. Previsiblement, la llei d’amnistia superarà aquest primer tràmit, ja que suma un total de 178 vots favorables del PSOE, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i Sumar. Malgrat que superar-lo no implica la seva aprovació, el més habitual quan se supera el primer debat és que acabi aprovant-se.

Els grups també votaran –i previsiblement aprovaran amb la mateixa majoria- la creació de les comissions d’investigació que reclamen les formacions independentistes: la de l’espionatge amb ‘Pegasus’, la de l’Operació Catalunya i la dels atemptats del 17-A a la Rambla i Cambrils. El PSOE ha suggerit la possibilitat d’unificar en una sola comissió les de ‘Pegasus’ i l’Operació Catalunya.

Et pot interessar  Rebutgen ajornar un judici contra manifestants per la sentència de l'1-O a l'espera de l'amnistia

La Llei d’amnistia superarà d’aquesta manera un nou pas al Congrés. La norma va entrar a la cambra baixa de la mà del PSOE, que la va registrar en solitari fruit de les dificultats d’acabar de tancar un acord amb ERC. La petició dels socialistes de tramitar l’amnistia per la via d’urgència reduirà els temps a la meitat respecte a una iniciativa que es tramita per la via ordinària, i podria quedar definitivament aprovada a la cambra baixa a finals de desembre o principis de gener.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut