Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

El Col·legi de Periodistes titlla de “mercadeig polític d’intercanvi de cadires” l’acord de renovació de la CCMA i el CAC

Creu que “els partits han perdut una valuosa oportunitat per fer un procés de renovació obert i transparent”

Agències 23/12/2021
Pla general d'un moment de la presentació de la convenció al Col·legi de Periodistes. Imatge del 17 de setembre de 2019

El Col·legi de Periodistes de Catalunya, la seva Junta de Govern, ha celebrat que les forces polítiques hagin desencallat la renovació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), però es mostra decebuda perquè creu que “les coses es podien haver fet molt millor”. Així mateix, lamenta que “els partits hagin perdut una valuosa oportunitat per fer un procés de renovació obert i transparent. Novament, s’ha caigut en un mercadeig polític descarat d’intercanvi de cadires”, ha criticat. En aquest sentit, apunta que “s’ha acabat escollint, majoritàriament, càrrecs de confiança amb experiència política en ajuntaments, al Govern o al Parlament”.

El Col·legi de Periodistes recorda que sempre ha defensat que “calia fer un procés de selecció a partir de criteris exclusivament professionals per als màxims responsables dels mitjans públics”. En el cas de la CCMA, indica, aquest procés “no es pot limitar als directors dels mitjans (TV3 i Catalunya Ràdio)”, sinó que “ha d’incloure forçosament els membres del consell de Govern, que és l’organisme on realment es prenen les decisions estratègiques”. En aquest sentit, declara que “res no impedia apostar per un procés obert i transparent on es presentessin candidats i defensessin públicament els seus projectes. Els partits haurien pogut escollir d’acord amb criteris objectius i els escollits haurien tingut una legitimitat afegida abans de sotmetre’s a l’examen d’idoneïtat del CAC”, afegeix.

Tot i això, celebra que “bona part dels noms que s’han fet públics tinguin una acreditada formació i experiència en el sector de la comunicació, tot i que costa d’entendre i sorprèn molt que no sigui així en tots els casos”. Ha demanat als nous consellers de la Corporació i el Consell que “han de posar per davant de tot la seva independència i la seva professionalitat, deixant al marge afinitats o dependències polítiques, per fer front als ingents reptes que tenen al davant”.

El Col·legi de Periodista confia que aquests organismes “puguin sortir de la provisionalitat en què estaven instal·lats des de fa massa temps, fruit de tenir càrrecs llargament caducats i vacants per suplir”.

ERC, JxCat i PSC van acordar la renovació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual i van proposar a Rosa Romà com a presidenta i Àngels Ponsa, com a vicepresidenta. Els altres membres de la Corporació seran Lluís Garriga, Gemma Ribas, Lluís Noguera, Carme Figueras i Pep Riera. Els grups també han acordat un document sobre ‘Els reptes dels Mitjans de Comunicació Públics de la CCMA’, que recull els acords de treball del nou mandat. Així mateix, els partits van acordar la renovació del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i proposen a Xevi Xirgo, actual director d”El Punt Avui’, com a president i Rosa Maria Molló, Miquel Miralles, Laura Pinyol i Enric Casas, com a membre del Consell.