Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

El Col·lectiu 1r d’Octubre rebutja l’amnistia: “És una condició que només beneficia als repressors”

El col·lectiu afirma que els "únics que van cometre actes delictius van ser aquells que van reprimir i perseguir aquest legítim dret a l'autodeterminació"

|

- Publicitat -

La llei d’amnistia és una de les principals condicions que les formacions independentistes de Junts i ERC demanen al PSOE i Sumar a canvi del seu suport a una hipotètica investidura del candidat socialista. Tanmateix, no acaba de convèncer molts sectors de l’independentisme que, de fet, rebutgen frontalment aquest projecte de llei, com és el cas del Col·lectiu 1r d’Octubre, format fonamentalment per militants d’ERC. En un nou comunicat, el col·lectiu exposa els motius pels quals rebutja l’amnistia, tot repassant l’historial de l’Estat espanyol a l’hora de respectar els drets dels ciutadans políticament dissidents.

El col·lectiu té molt clar que la llei d’amnistia només beneficia els repressors i els “botxins de l’autodeterminació”, tot reivindicant la legitimitat de l’exercici de l’1-O i del seu resultat, i insistint que “votar no és cap delicte que hagi de ser amnistiat“. En el comunicat, el col·lectiu recorda que, precisament, la llei espanyola d’amnistia del 1977, tot i que va vendre’s ” com una concessió a les persones represaliades per la dictadura”, va acabar esdevenint per evitar que els crims del franquisme fossin jutjats en tribunals internacionals.

Publicitat

La història es repeteix de nou, tal com afirma el Col·lectiu 1r d’Octubre, perquè els catalans no van cometre cap delicte derivat del referèndum, el qual va ser un exercici del “legítim dret a l’autodeterminació, en el marc dels drets civils i polítics emparats per les Nacions Unides, per la comunitat internacional, i per la Constitució mateixa”. En aquesta línia, el col·lectiu afirma que els “únics que van cometre actes delictius van ser aquells que van reprimir i perseguir aquest legítim dret a l’autodeterminació, ja sigui amb persecució policial, judicial o política”, actes pels quals hauran de respondre davant tribunals internacionals, i que l’única cosa que podria evitar que ho fessin seria una llei d’amnistia, “igual que va passar l’any 1977”.

Et pot interessar  La justícia espanyola és tan "imparcial" que desenes de jutges d'arreu d'Espanya discuteixen sobre la llei d’amnistia en un xat intern

“El que ha de fer l’Estat no és una llei d’amnistia, sinó deixar d’aplicar torçadament delictes com rebel·lió, sedició, desordres agreujats, desobediència, i altres ocurrències, per a perseguir políticament i judicial els independentistes” reblen.

El col·lectiu conclou el comunicat reiterant el seu rebuig a una llei d’Amnistia i reivindicant el referèndum de l’1-O. “No, nosaltres no volem cap amnistia als botxins de l’autodeterminació. Aquesta és una condició que únicament beneficia als repressors i, per tant, en cap cas l’hem de posar sobre cap taula de negociació amb l’Estat. L’1 d’octubre de 2017 va votar en un referèndum l’autodeterminació i hem de reivindicar la legitimitat del seu exercici i del seu resultat. Votar no és cap delicte que hagi de ser amnistiat”

Publicitat

Opinió

Minut a Minut