Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El COE i Aragó pressionen Catalunya: Els Jocs d’Hivern seran compartits, o no seran

|

- Publicitat -

La tensió per la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern sembla augmentar exponencialment. Els interessos dels governs semblen col·lidir i aparentment no hi ha una solució fàcil. A les declaracions del president d’Aragó, el socialista Javier Lambán, va venir a dir que els Jocs Olímpics serien compartits, o no serien.

Tant el president del Gobierno, Pedro Sánchez, com el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, van aplaudir i avalar les declaracions de Lambán, ja que eren una nova oportunitat per deixar en ridícul Catalunya. També una manera de transmetre la imatge internacional del “Reencuentro” que el Gobierno de Sánchez, necessita vendre.

Publicitat

Després de les declaracions de Marta Vilalta, portaveu d’ERC, que donava a entendre que si les condicions per fer els Jocs d’Hivern eren les exposades “potser [els Jocs] no seran”, Lambán ha moderat la seva postura i ha exposat que confia que en la Reunió Bilateral que tindran amb Catalunya a final de setmana podran “reconduir” la polèmica sobre els Jocs. Lambán ha destacat la postura del COE, que afirma que els dos territoris, estan “en peu d’igualtat”.

Al seu torn, Vilalta va posar en relleu que la consulta per decidir si fer els Jocs inclourà l’Alt Pirineu i Aran. Però descarta que hi participin el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Aquestes declaracions no van acabar de fer el pes a l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, que va apuntar que “la gent té dret a dir si vol o no uns Jocs d’Hivern” i que va alertar que faria la consulta de manera oficial o extraoficial.

És a dir, que senten que els implica, entre altres qüestions, per l’ús de les infraestructures que comportarà i que tenen dret, almenys a dir la seva. Joan Subirana, conseller comarcal del Solsonès, no ha descartat fer una consulta sobre els mateixos termes al territori.

Et pot interessar  Aragonès i Ayuso protagonitzen al Senat l'enfrontament per la llei d'amnistia

Així doncs, la posició del Govern català no acaba de ser clara, ja que ERC deixa vot lliure als militants a la consulta, en limita l’abast a l’Alt Pirineu i l’Aran, i alhora afirma que “potser no seran”.

Cal recordar també, quina va ser la postura del Gobierno en el darrer macroprojecte que s’havia de dur a terme a Catalunya: L’ampliació de l’Aeroport del Prat. Potser en vol una segona part. No es fa difícil imaginar-se quin resultat pot sorgir d’aquesta reunió, ja que sembla que el COE no sembla gaire favorable a voler presentar una proposta de Catalunya en solitari.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut