Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

El ‘Catalangate’ va més enllà de Catalunya: Suïssa denuncia que els seus polítics també han estat espiats

La magnitud dels fets es multiplica, ja que l’espionatge en territori suís és potencialment il·legal: “Podria ser objecte de procediments judicials”

Redacció 28/04/2022

El diari suís Tribune de Genève ha omplert la portada en format denúncia cap al Gobierno: Alerta que els polítics d’allà també han estat espiats pel ‘Catalangate’. D’aquesta forma, evidencien com el cas de l’espionatge massiu cap a l’independentisme esquitxa també a Suïssa: Els seus polítics n’han sortit perjudicats. En la notícia textualment hi diu: “Els exiliats independentistes catalans van ser espiats a través dels seus telèfons intel·ligents a Ginebra” però afegeix que “els suïssos probablement també van ser escoltats”.

De fet, n’aporta més detalls: D’una banda, identifica l’espionatge cap a les dues exiliades, Anna Gabriel i Marta Rovira i, d’altra banda, cap a un treballador informàtic català qui treballa a Zug (Suïssa). En aquesta línia, deixen palès que hauria rebut fins a “26 intents d’infectar el mòbil”.

La magnitud dels fets es multiplica, tenint en compte que l’espionatge en territori suís és il·legal: “Aquest espionatge en territori suís, potencialment il·legal, podria ser objecte de procediments judicials”, posen damunt la taula. L’advocat de Marta Rovira, Marc Carncé, està estudiant què es pot fer davant de casos tan escandalosos: una possibilitat és presentar una denúncia penal davant de la Fiscalia de la Confederació.

Sigui quina sigui la via, en l’article deixen clar que “En una ciutat com Ginebra, que proposa desenvolupar regles internacionals comunes de govern digital, aquest espionatge dels ciutadans suïssos no ha de quedar impune. La justícia s’ha d’encarregar urgentment d’aquest cas”.