Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

El cas Valtònyc s’allarga: El Tribunal d’Apel·lació ajorna abordar l’extradició fins al 7 d’abril

|

- Publicitat -

El Tribunal d’Apel·lació de Gant ha ajornat altre cop la vista per reexaminar el cas del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, al 7 d’abril.

Després que el Tribunal de Cassació ordenés revisar la negativa inicial d’Apel·lació a extradir-lo i entregar el raper a Espanya, una nova audiència judicial comença a estudiar l’euroordre contra l’artista condemnat a 3 anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces.

Publicitat

Els magistrats han donat temps a les parts per presentar les al·legacions per escrit i les ha convocat a una segona vista més endavant. Cassació només va exigir que es repetís el judici pel delicte d’injúries a la corona, la resta ja estan descartats com a motiu d’extradició. El desembre Apel·lació va concloure que cap dels tres crims és punible a Bèlgica i, per acceptar una euroordre, cal que els crims siguin equiparables al país que examina la petició.

Des del 2018, Valtònyc lluita contra la dèria persecutòria d’Espanya, que li demana presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces només per les lletres de les seves cançons.

La queixa de Cassació

Arran d’un recurs de la fiscalia belga, Cassació va revisar la sentència del Tribunal d’Apel·lació de Gant i la va acceptar parcialment. En la sentència publicada, Cassació critica que Apel·lació digués que els insults de Valtònyc a la monarquia espanyola “no estan penalitzats en la legislació belga per cap altra disposició que no sigui la llei del 1847”, que imposa penes de fins a 3 anys de presó per injúries a la corona.

“No va examinar si els fets, tenint en compte la sentència del Tribunal Constitucional del 28 d’octubre del 2021, no són punibles amb els articles 275-277 i 444, 445, 448 i 449 del codi penal”.

Els articles 275-277 del codi penal belga castiguen els insults contra funcionaris públics i figures constitucionals amb penes de fins a un mes de presó. Els altres articles fan referència als delictes de la difamació i insults en general, penats amb fins a 1 any de presó i de 2 mesos, respectivament.

Tal com assenyala Cassació, el tribunal de Gant haurà de tenir en compte la sentència del Tribunal Constitucional belga, on s’indica que les opinions crítiques contra institucions, personatges públics o el sistema constitucional d’un estat s’emmarquen en la llibertat d’expressió, tal com marca la jurisprudència d’Estrasburg.

Repetició del judici

El Tribunal d’Apel·lació de Gant ha de revisar si els insults de Valtònyc al rei serien un delicte a Bèlgica segons el codi penal del país. A petició de Cassació, una nova sala de jutges ha de reexaminar el cas, però només per aquest delicte i tenint en compte les instruccions de Cassació. Una extradició per enaltiment del terrorisme i amenaces ja queda descartada.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut