Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

El cas de possible sabotatge a la Vuelta l’investigarà el jutjat de Solsona i no pas l’Audiència Nacional

La fiscalia diu que no veu cap possible delicte de terrorisme i demana que la investigació la faci el jutjat de Solsona

|

- Publicitat -

El polèmic cas de presumpte intent de sabotatge a la cursa ciclista ‘La Vuelta’, que va suposar l’empresonament durant 24 hores de quatre independentistes, finalment no serà jutjat a l’Audiència Nacional, que ha decidit arxivar la causa perquè els mateixos fets els investiga un jutjat de Solsona. Sorprenentment, la fiscalia va assegurar que no veia cap possible delicte de terrorisme i va demanar que la investigació es dugués al jutjat de Solsona, petició que el magistrat també ha acceptat.

Els quatre independentistes encausats seran jutjats pels delictes de desordres públics, delictes contra el medi ambient i la seguretat vial i de pertànyer a un grup criminal. Poques setmanes, l’Audiència Nacional va ficar el nas en aquesta investigació, obrint diligències per determinar si darrere l’intent de boicot hi havia els Comitès de Defensa de la República (CDR).

Publicitat

El magistrat Joaquín Gadea va justificar la decisió al·legant que “durant les setmanes prèvies, els autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDR) van encoratjar i van proposar a les xarxes socials de forma clara i directa el boicot i interrupció de les etapes de la ‘Vuelta’ que transcorrien” per Catalunya. Segons ell, es tracta de “fets molt greus en què resulta fàcil apreciar el resultat lesiu que el sistema instal·lat buscava ocasionar, i no resulta difícil imaginar que la voluntat de causar un dany a un indeterminat nombre de persones guiava els autors de l’acció”. Tanmateix, ara el mateix Gadea ha renunciat a continuar investigant el cas.

El cas es remunta a finals d’agost. El dia abans que ‘La Vuelta’ donés el tret de sortida a Catalunya, la Policia Nacional va detenir quatre homes acusant-los d’intentar boicotejar la cursa vessant 400 litres d’oli a la carretera quan passessin els ciclistes durant l’etapa de dilluns entre Súria i Arinsal. El dia de la detenció, el dissabte 26 d’agost, segons consta en un comunicat policial, els agents van sorprendre els quatre encausats en el moment en què volien activar el mecanisme per vessar l’oli a la carretera.

Et pot interessar  L'Audiència Nacional s'alinea amb García-Castellón i accepta dos agents ferits com a acusació al Tsunami

Els independentistes van ser detinguts al moment i empresonats de forma preventiva; la primera nit, els agents van dur a terme registres domiciliaris de matinada i les autoritats judicials van declarar el secret en les actuacions policials sense avisar les defenses dels detinguts. També es va impedir que els advocats parlessin amb ells. Finalment, van sortir en llibertat provisional amb la condició de no acostar-se a menys de 500 metres de les etapes ciclistes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut