Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

El ‘cas 3%’ torna als jutjats: l’Audiència Nacional reobre una peça que investigava Puig, Gordó, Rigau, Jané, Macias, Viloca i Osàcar

La fiscalia i la sala penal consideren que cal investigar a fons si les donacions dels exconsellers eren retribuïdes amb diners en metàl·lic procedents de suposades donacions corruptes

|

- Publicitat -

El polèmic ‘cas 3%’, que malgrat no poder demostrar-se mai, va esquitxar de ple la política catalana, torna a les sales judicials, després que l’abril del 2020 la justícia comencés a investigar-lo. La sala penal de l’Audiència Nacional ha reobert la peça del ‘cas 3%’ que investigava diversos càrrecs de Convergència Democràtica de Catalunya per donacions al partit amb la suposada finalitat de finançar-lo il·lícitament, responent així un recurs que la fiscalia va presentar el juny arran de l’arxivament de la peça.

La peça que ara ha decidit reobrir l’Audiència investigava els exconsellers Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau, Germà Gordó i també els extresorers Daniel Osàcar i Andreu Viloca, que presumptament feien transferències a CDC entre els anys 2009 i 2010, per les quals eren retribuïts amb diners en metàl·lic procedents de suposades donacions corruptes d’empreses adjudicatàries de la Generalitat. Aquest sistema de finançament, tal com apunta la fiscalia, està recollit als fets provats de la sentència del ‘cas Palau’.

Publicitat

El magistrat Santiago Pedraz va arxivar la peça al juny, però la fiscalia ho va recórrer, i ara la sala penal li ha donat la raó. En el recurs, el ministeri fiscal al·legava que a la peça principal del cas consten donacions realitzades per empreses a fundacions vinculades a CDC, com CatDem i Forum Barcelona, que suposarien “autèntiques conductes de suborn per aconseguir l’adjudicació de contractes a través d’organismes públics dependents de la Generalitat”. La fiscalia també està convençuda que “persones rellevants del partit influïen decisivament a l’administració catalana per beneficiar les empreses donants”.

La investigació d’aquesta peça separada del ‘cas 3%’ va començar el 21 d’abril del 2020, després que el jutge José de la Mata cités a declarar com a investigats diversos càrrecs de CDC acusats de cooperar en el blanqueig de comissions il·lícites pagades per empresaris.

Et pot interessar  L'Audiència Nacional pretén investigar Junts, ERC i el PSOE per la llei d'amnistia

En aquell moment, el magistrat considerava que hi havia indicis que les donacions d’aquests càrrecs durant els anys 2009 i 2010 responien a una “pla superior traçat pels jerarques del partit” per blanquejar diners procedents del 3%. Durant les seves compareixences davant la justícia, els investigats van declarar que havien fet les donacions “en condició de militants” i, en particular, d’acord amb el càrrec públic o de responsabilitat institucional que ostentaven, perquè el partit els ho havia demanat fruit dels problemes de tresoreria que patia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut