Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El cap de gabinet de Sánchez es justifica, però sense proves: “S’estan fent passes per aclarir” l’espionatge

|

- Publicitat -

El cap de gabinet de Pedro Sánchez, Óscar López, ha defensat que el govern espanyol “no s’ha amagat” davant del ‘Catalangate’ i “està fent passes per aclarir tot el que faci falta perquè no té res a témer”. En una compareixença a la comissió mixta de seguretat nacional del Congrés aquest dilluns a la tarda, López ha reivindicat les quatre mesures que va anunciar ahir diumenge el ministre de Presidència, Félix Bolaños, després de reunir-se amb la Generalitat. “No es pot acusar de no donar la cara i de no prendre la iniciativa”, ha dit en resposta a les crítiques d’ERC, Junts, la CUP, EH Bildu i Unides Podem, que han reclamat explicacions.

López és el primer membre de l’executiu de Pedro Sánchez que compareix al Congrés després que s’hagi destapat el ‘Catalangate’. La compareixença de López ja estava programada i no tenia com a objecte el cas d’espionatge -ho era la presentació de la nova Estratègia de Seguretat Nacional-, però els grups independentistes han centrat les seves intervencions en la qüestió.

Publicitat

El director de gabinet del president espanyol ha reiterat que l’executiu “no té res a ocultar” i ha afirmat que Espanya és “una democràcia plena”. “Precisament perquè no té res a ocultar ha anat el ministre de Presidència a donar explicacions a Barcelona”, ha argumentat López, que ha dit que la visita demostra la voluntat de “transparència” i “diàleg”.

El cap de gabinet ha dit que l’òrgan parlamentari on s’han de donar les explicacions és la comissió de secrets oficials, pendent de constituir. López també ha expressat “empatia” amb els afectats i les persones que estiguin preocupades per la informació destapada per ‘The New Yorker’.

Et pot interessar  Sánchez admet que l'execució a Catalunya és insuficient però ho justifica pels "colls d'ampolla" i l'alça de preus

Crítiques de l’independentisme

La diputada d’ERC Montse Bassa ha denunciat el “clar atemptat contra la democràcia” que implica l’espionatge i ha exigit saber “qui són els responsables” i la creació d’una comissió d’investigació.

La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha denunciat la violació de “drets fonamentals”, ha insistit en la comissió d’investigació i ha qüestionat la taula de diàleg. “Vostès són el mateix que el PP pel que fa a Catalunya”, ha denunciat.

La portaveu de la CUP, Mireia Vehí, ha retret manca d’explicacions públiques. “Quants drets val la unitat d’Espanya?”, ha preguntat a López. Per part d’Unides Podem, el diputat Ismael Cortés també ha denunciat “l’atac a la pluralitat ideològica”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut