Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

El candidat de l’esquerra a Colòmbia guanya la primera volta assessorat per un independentista represaliat

Abans de ser detingut per la persecució del cas Volhov, Xavier Vendrell va ajudar Gustavo Petro a escalar posicions als resultats electorals de Colòmbia

Àlex Huguet 30/05/2022
L'exdirigent d'ERC Xavier Vendrell, a la sortida de la Ciutat de la Justícia el 30 d'octubre del 2020

L’octubre del 2020 es duia a terme una operació policial que va incloure detencions a tort i a dret d’empresaris vinculats a l’independentisme, un dels molts escàndols persecutoris que han tingut les clavegueres de l’estat com a protagonistes. L’empresari i exdiputat d’ERC, Xavier Vendrell va ser una de les detencions més sonades, i un cop va haver declarat, va assegurar que les acusacions contra ell eren totalment “infundades”.

Abans de la seva detenció, però, l’exconseller va ser una de les peces clau pel candidat de l’esquerra de Colòmbia, Gustavo Petro, per escalar posicions i aconseguir vots. En una entrevista el 2018 ja va assegurar que les seves recomanacions estratègiques van servir a Petro per desemmascarar les males praxis d’altres líders polítics colombians. I aquest diumenge, Petro va guanyar la primera volta de les eleccions, havent estat a punt d’obtenir la presidència per primer cop a la història. Com que va tenir el 40% dels vots, ara dependrà d’una segona volta per arribar a la Casa de Nariño, i el camí no serà fàcil pels rivals polítics als quals s’haurà d’enfrontar, però el que és innegable és la seva trajectòria clarament ascendent, en part gràcies a Xavier Vendrell.

De fet, va ser el mateix Petro que va donar suport a Vendrell durant la seva detenció, manifestant que “el seu delicte és ajudar a la independència de Catalunya”.