Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El Baròmetre suspèn a Colau amb un 4,2, que seguiria guanyant les eleccions, a pesar que Maragall és el candidat més valorat

|

- Publicitat -

El Baròmetre ha atorgat a la batllesa de la capital catalana un 4,2. Per tant, la suspèn amb la pitjor nota del seu mandat. No obstant això, Barcelona en Comú (BComú) guanyaria les eleccions a la ciutat de Barcelona amb el 14,8% dels vots i ERC esdevindria segona força a l’Ajuntament amb el 10,2% de sufragis. Així ho recull el darrer Baròmetre de Barcelona, presentat aquest dilluns, que també recull les notes que la ciutadania posa als líders municipals.

L’únic que aprova és el dirigent d’ERC al consistori, Ernest Maragall, amb un 5,2. Colau, en canvi ha estat qui ha tret una pitjor nota. El regidor de Pressupostos i Presidència, Jordi Martí, que ha presentat els resultats, n’ha destacat que “per primera vegada es trenca l’empat tècnic” entre els comuns i els republicans, que s’ha anat repetint en enquestes.

Publicitat

Cal posar en dubte la fiabilitat i validesa d’aquests resultats, atès que utilitza la intenció de vot directament com si fos l’estimació de vot. Per tant, no s’està tenint en compte que hi ha moltes altres variables que influeixen en el vot final, a més de la intenció i que són clarament influents. Així com que poden haver-hi hagut errors mostrals o del mètode.

BComú escala posicions electorals i recuperaria, segons el baròmetre, la primera posició que ERC els va arrabassar a les passades eleccions. En tercera posició se situaria el PSC, actualment al govern municipal, amb el 7,4%, seguit de JxCat, amb el 3,6%. El PP aconseguiria l’1,8% dels vots i Cs obtindria l’1%, per sota de la CUP, que actualment no té representació però que el baròmetre li atorga el 2,6% dels sufragis, insuficients segons la cap del Departament d’Estudis d’Opinió de l’Oficina Municipal de Dades, Marta Isach.

Vox recull l’1,2% de la intenció de vot i Barcelona pel Canvi, la plataforma que va encapçalar l’ex-primer ministre francès Manuel Valls, es queda amb el 0,1%. L’abstenció representa el 10% i el 43,5% d’enquestats no revela qui votaria.

Pel que fa a les notes dels dirigents polítics, el suspès de Colau surt del 48,8% d’enquestats que li donen un 4 o menys enfront del 47,3% que l’aproven. “Tenim una alcaldessa que polaritza molt”, ha resumit Martí. Pel que fa a la resta de líders, el socialista Jaume Collboni, tinent d’alcalde, obté un 4,7; la regidora Eva Parera (Barcelona pel Canvi), un 4,5; i Elsa Artadi, de JxCat, un 4,4. A la part baixa de la classificació hi ha la líder de Cs a l’Ajuntament, María Luz Guilarte, amb un 4 i el del PP, Josep Bou, amb un 3,1.

Parera i Guilarte són les polítiques més desconegudes per la ciutadania. La regidora taronja no és coneguda pel 93,2% d’enquestats, mentre que l’hereva del grup de Manuel Valls és desconeguda pel 83,7%.

Els resultats d’aquest baròmetre surten de 802 entrevistes a majors d’edat residents i empadronats a Barcelona. Les enquestes es van fer just abans del pont de la Puríssima, entre el 22 de novembre i l’1 de desembre, i reflecteix, segons Martí, el “pessimisme” provocat per la sisena onada de covid-19.

Amb aquests resultats es pot preveure, amb cert marge d’error, quina seria l’estratègia que afavoriria més l’independentisme. És a dir, si es treballés amb una llista unitària independentista, hi hauria més possibilitats de ser una primera força. D’una banda, s’evitaria que hi hagués indecisos independentistes, que saltessin als comuns tenint en compte el vot útil per l’eix social que diu tenir Ada Colau. De l’altra, s’evitaria la pèrdua de votants de la CUP, que encara no són suficients per sumar grup municipal, que s’integrarien dins del bloc independentista.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut