Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

El banc suís on el rei amagava la seva fortuna va anotar com a “regal” els 65 milions d’euros de l’Aràbia Saudita

Els registres només eren accessibles pels responsables del banc Mirabaud, i van considerar ser “rei” com la professió de Juan Carlos I

Redacció 13/07/2020
Imatge d'arxiu de Juan Carlos I

L’escàndol de les comissions milionàries de l’Aràbia Saudita per part del borbó Juan Carlos I porten gairebé cada dia noves informacions que fan encara més profund el pou de corrupció de la monarquia espanyola. Des d’El Español, asseguren que el banc suís Mirabaud, on es guardaven els diners del rei emèrit de la monarquia Saudita, va registrar la donació de 65 milions d’euros com a “regal” segons la tradició saudita. El diari publica l’obertura del compte bancari, on s’hi van dipositar els seus diners, una gestió que van fer, un cop més, el gestor Arturo Fasana, i l’advocat Dante Canónica, mencionats diverses vegades per ser els directors de la fundació panamenya Lucum, que suposadament servia per ocultar la fortuna de Juan Carlos I.

Segons El Español, en el document d’obertura del compte ja hi apareix la xifra que rebrà Juan Carlos de la monarquia saudita, perquè Canónica va reconèixer davant del fiscal suís que ja li havien comunicat abans. És en aquest document on el responsable del banc Mirabaud, va reflectir a mà que l’origen de la fortuna que rebria aquest compte era una quantitat enviada pel rei Abdalla de l’Aràbia Saudita com a regal segons les tradicions saudites a altres monarquies. Per intentar dissimular-ho, l’operació no es va fer efectiva fins 48 hores després de l’obertura del compte, des del ministeri d’hisenda Saudita.

Aquests registres estaven guardats a la caixa forta del banc i només hi tenien accés els responsables de l’entitat. En l’acte d’obertura hi apareix el nom de Juan Carlos de Borbón com a beneficiari de la Fundació Lucum, i a la casella de professió hi posa “rei”, així com la direcció on vivia: “Palacio de la Zarzuela, Madrid”.