Dijous, 27 de gener de 2022 - Edició 1281
La República

Educació obre les borses per reclutar nous substituts davant la xifra “històrica” de baixes provocades per la covid

El Departament no tem per la mancança de professionals perquè són incapacitats curtes i amb rotació

Agències 13/01/2022
Pla general de la secretària general del Departament d'Educació, Patrícia Gomà, i la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l'adolescència, Laia Asso. Imatge del 3 de desembre del 2021

El Departament d’Educació ha tornat a obrir aquest dijous les borses de substituts per reclutar més persones davant la xifra “històrica” de baixes provocades per la covid. Des del passat divendres, la conselleria ha fet 4.375 nomenaments en quatre dies, una xifra que la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha insistit que no s’havia produït mai.

Gomà ha defensat que s’està fent un esforç “ingent” per cobrir totes les baixes, a partir de cinc dies, tot i que no ha concretat si n’hi ha que es queden sense poder cobrir, com denuncia USTEC. Tot i el volum de xifres, Educació no tem per la mancança de docents per cobrir les baixes, ja que ha recordat que són baixes de curta durada i que hi ha d’haver rotació de les mateixes.

El primer dia del segon trimestre de l’any passat, l’11 de gener del 2021, es van fer 614 nomenaments, mentre que aquest passat dilluns van ser 1.517. Això vol dir un increment del 147%. Divendres ja se n’havien fet 571, dimarts se’n van fer 1.568 i divendres 719. Actualment hi ha 7.183 docents i personal d’administració i serveis en quarantena.

Gomà ha assegurat que hi ha més de 8.000 mestres i 14.000 professors a les borses, motiu pel qual no temen no poder afrontar les baixes que es puguin produir en els propers dies. Tot i això, s’ha decidit obrir les borses en les diferents etapes i especialitats per tenir més disponibilitats.

D’altra banda, ha reconegut que hi ha especialitats a les quals, de sempre, hi ha més dificultats per trobar substitucions. Ha dit que això també està passant ara però en un volum més elevat ja que el volum de baixes també ho és. En tot cas, ha dit que l’important és garantir un professional que permeti al centre organitzar-se i mantenir la presencialitat, no tant la “hiperespecialització” tenint en compte que són baixes de pocs dies.

Pel que fa la denúncia d’USTEC que dimecres assegurava que el 30% dels nomenaments havien quedat sense cobrir, Gomà ha explicat que pot passar que hi hagi persones que quan se’ls ofereix una plaça no l’acceptin. Ha afegit però que la cobertura d’aquesta vacant tornar a sortir l’endemà.

Es necessita la comunicació de la baixa
Pel que fa a la gestió de la baixa, Gomà ha afirmat que s’estan accelerant al màxim tots els procediments però ha afegit que hi ha formalismes que no es poden saltar, com la necessitat de tenir la comunicació de la baixa per poder activar tot el circuit.